bruce-warrington-8SIKNu_EDRI-unsplash

Volkswagen je premašio jedan vrlo ambiciozan europski CO₂ cilj

GREEN_300_listici_sredina

Budućnost mobilnosti trebala bi biti bez emisija

Kroz program dekarbonizacije 'Way to Zero', Volkswagen namjerava biti ugljično neutralan najkasnije do 2050. godine. Privremeni cilj je smanjiti emisiju CO₂ po vozilu za 40 posto u Europi do 2030. Također, proizvodnja, uključujući lance opskrbe, i rad električnih automobila trebaju biti ugljično neutralni.

“Suočeni smo s najvećim izazovom u povijesti našeg poduzeća. Možda i najvećim izazovom u povijesti mobilnosti: preuzimamo odgovornost za svoj udio u globalnoj emisiji ugljičnog dioksida. Zbog toga smo predani poštivanju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, a cilj nam je do 2050. godine postati poduzeće s ugljično neutralnim učinkom. Kako bismo to postigli, mijenjat ćemo stvari”, stoji na službenim stranicama Volkswagena. I izgleda da su u 2021. godini uistinu riječi pretvorili u djela.

Naime, zahvaljujući porastu potražnje za njihovim električnim i elektrificiranim automobilima, Volkswagen Grupa je prošle godine ostvarila rezultat dekarbonizacija oko 2% bolji nego to europski propisi nalažu.

2021. godine Volkswagen je isporučio više električnih vozila diljem svijeta nego ikad prije, predavši kupcima više od 369.000 električnih automobila što je 73 posto više u odnosu na 2020.! Volkswagen grupa je tako udvostručila svoje isporuke električnih vozila na baterije u odnosu na prethodnu godinu pa su tako uz svoje godišnje prodajne rezultate u prvi plan istaknuli i one u pogledu dekarbonizacije proizvodnje, odnosno poboljšanja ekološkog utjecaja svojih automobila. Prema podacima koje su objavili, tijekom 2021. godine VW Grupa je na području Europske unije, Norveške i Islanda isporučila 472.300 elektrificiranih vozila, odnosno 64% više nego godinu prije toga.

Zahvaljujući tome, 17,2% svih vozila koje su isporučili imalo je barem djelomično električni pogon pa je ovaj trend značajno pomogao u ostvarivanju zacrtanih ekoloških ciljeva te je na razini cjelokupne prodane flote ugljični otisak Volkswagen Grupe u 2021. godini iznosio 118,5 g/km (prema WLTP ciklusu). To je oko 2% ispod maksimuma koji nalažu europski propisi, a konačna potvrda Komisije EU u vezi s podacima o CO₂ uslijedit će kasnije.

Svaki se korak broji na putu do mobilnosti s nultom emisijom. Zbog toga Volkswagen radi na smanjenju emisija duž cijelog lanca vrijednosti postavljajući nove standarde kako za ljude tako i za okoliš. Tako rade na dodatnom smanjenju emisija CO₂ u svojim pogonima diljem svijeta te im je glavni cilj prepoloviti emisije CO₂ svih pogona do 2025. godine (u usporedbi s 2010. godinom).

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.