Snapinsta.app_290285265_778748349816515_7271111508966000273_n_1080

Vojko V pjeva o splitskom otpadu: ‘Odvoji, lako je’

GREEN_300_listici_sredina

Sve kako bi potaknuo građane

Cilj novog sustava odvajanja otpada jest smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada koji se trenutno odlaže na Karepovac, a koji je neiskoristiv i značajno zagađuje tlo, vodu i zrak.

Andrija Vujević, popularniji kao Vojko V, opjevao je novi sustav odvajanja otpada u Splitu. Zvuči pomalo čudno, ali stvarno je tako. U svojoj novoj pjesmi Vojko pjeva o podzemnim spremnicima “Iznad i ispod poda, da naše misto bude čisto“.

Popularni splitski reper opjevao je svađu plastične i papirnate vrećice, staklene boce i limenke, dajući im pritom ljudsko lice. Motiv – upozoriti da je dužnost svakog građana pravilno odvojiti otpad u svom kućanstvu i odložiti ga u za to predviđeni polupodzemni spremnik.

Riječ je informativnoj kampanji koju je sa splitskim reperom pokrenula Čistoća Split.

‘Ispričao je bit sustava’ 

“Kako bismo građane senzibilizirali za ovu temu i približili im lakoću i jednostavnost odvajanja otpada, udružili smo se s Vojkom V. On je kroz svoj specifičan pristup glazbi ispričao bit novog sustava odvajanja otpada u Splitu“, kazali su iz Čistoće.

Vojko V kaže da je sve ispalo dobro i da se nada da će se pjesma slušateljima svidjeti.

“Čitajući da je spremnik s crnim poklopcem namijenjen odlaganju miješanog komunalnog otpada, smeđi za biootpad, žuti za plastiku, metal i tetrapak, a plavi za papirnatu i kartonsku ambalažu, razmišljao sam kako na zanimljiv i ljudima blizak način objasniti važnost odvajanja otpada i došla mi je ideja da međusobno ‘posvađam’ različite vrste smeća koje na ulici treba razdvojiti da se ne potuku“, kazao je Vojko V, prenosi Dalmatinski portal.

Novi sustav odvajanja otpada 

Inače, Splićani će do kraja ljeta ove godine na raspolaganju imati 340 polupodzemnih spremnika, a sljedeće godine dodatnih 400 kako bi svi stanovnici višestambenih zgrada mogli jednostavno odvajati i odlagati otpad.

Cilj novog sustava odvajanja otpada jest smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada koji se trenutno odlaže na Karepovac, a koji je neiskoristiv i značajno zagađuje tlo, vodu i zrak. Paralelno s ugradnjom spremnika, Čistoća d.o.o. Split intenzivno radi i na osiguravanju infrastrukture koja će omogućiti kružno gospodarenje otpadom, a sve kako bi se reciklabilni otpad mogao ponovno vratiti u uporabu.

PHOTOS BY: Instagram, Screenshot/YouTube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.