reptil naslovna

Vodozemac nalik pokemonu na rubu izumiranja: U Meksiku se udružili kako bi ga spasili

GREEN_300_listici_sredina

Ugrožene vrste

Kako je populacija aksolotla, autohtonog meksičkoga vodozemca, unatrag dva desetljeća u padu za čak 99,5 posto, pokrenuta je kampanja tijekom koje možete virtualno posvojiti ovo simpatično stvorenje i donirati novac za očuvanje vrste.

Ekolozi s Državnog sveučilišta u Meksiku ponovno su pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava kako bi mogli poduzeti mjere za očuvanje aksolotla, ugrožene vrste autohtonog vodozemca, koji sliči ribi.

Tijekom kampanje, koju su nazvali Adoptaxolotl, moguće je donirati 35 dolara i na taj način virtualno posvojiti jednog simpatičnog vodozemca. Zauzvrat, donatori dobivaju online informacije o svome aksolotlu, ali moguće je i za manju svotu novca kupiti “virtualnu” večeru za životinjicu.

vodozemac u Meksiku

Naime, u glavnom staništu meksičkih aksolotla, kako piše The Guardian, gustoća njihove populacije u padu je za čak 99,5%, i to unatrag dva desetljeća. Tijekom prošlogodišnje kampanje Adoptaxolotl prikupljeno je nešto više od 26.300 dolara za eksperimentalni program uzgoja i obnovu staništa u astečkim kanalima Xochimilca, u južnom dijelu Meksiko Cityja.

Gotovo svih 18 vrsta aksolotla u Meksiku je kritično ugroženo, što zbog zagađenosti voda u kojima obitavaju, a što zbog gljivice chytrid, koja je smrtonosna za vodozemce.

Dok su znanstvenici nekada u Meksiku mogli pronaći oko 6000 ovih vodozemaca po četvornom kilometru, sada ih se nađe samo 36, a prema jednome međunarodnom istraživanju, u divljini je ostalo manje od 1000.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.