Vodimo vas u Začaranu šumu u koju smije kročiti samo 45 posjetitelja dnevno

GREEN_300_listici_sredina

San svakog planinara

Kanarsko otočje iz sezone u sezonu postaje sve popularnija turistička destinacija. Otok Tenerife privlači veliki broj turista tijekom cijele godine i iz cijelog svijeta. Na prvu se možda čini kako ovaj otok ne nudi više od velikih hotelskim resortova i pješčanih plaža. No, ovaj otok je odličan odabir za planinare i ljubitelje prirode.

Definitivno najviše pozornosti među ljubiteljima outdoor aktivnosti privlači Nacionalni park Teide, a uspon na krater Pico Del Teide na visini od 3.718 metara san je svakog planinara. On je treći najviši vulkan na svijetu, najviši u cijelom Atlantskom oceanu te nosi titulu najvišeg vrha Španjolske. Naravno, tijekom našeg boravka na Tenerifima ostvarili smo uspon na Pico Del Teide, što je bilo nezaboravno iskustvo. 

Par dana nakon tog uspona, bili smo spremni za novi, posve drugačiji izazov – posjetili smo “Bosque Encantado”, odnosno Začaranu šumu, koja se ubraja među najzaštićenije dijelove ovog otoka.

Staza El Pijaral, koja prolazi kroz Začaranu šumu, ubraja se među najljepše staze Kanara. Mi smo za nju doznali preko jednog prelijepog YouTube videa, no njenu mističnu ljepotu ne može prenijeti niti jedna fotografija ili video. Začarana šuma se nalazi unutar Parka Anaga, a njena flora i fauna je toliko rijetka, stara i specifična da spada pod poseban režim zaštite unutar samog Parka. To znači da ovoj stazi ne možete pristupiti bez dozvole, a dnevno kroz nju smije proći svega 45 posjetitelja

Anaga Rural park, a s time i Bosque Encantado, je 2015. stavljeno na popis posebne zaštite UNESCO Biosphere rezervata. Na ovom dijelu Tenerifa nalazi se najveća površina lovorove šume. Začarana šuma spada pod “laurisilva” endemsku suptropsku šumu. U pitanju je zimzeleno drveće lovora koje može dosegnuti i do 40 metara visine. Nekoć je ova vrsta šume pokrivala najveći dio Azora, Madeire i zapadnog dijela kanarskog otočja, no zbog deforestacije, razvoja poljoprivrede, intenzivne ispaše i invazije drugog biljnog pokrova je danas izuzetno rijetka.

Anaga se ubraja u najstariji dio otoka, a nastala je erupcijom vulkana prije sedam do devet milijuna godina. Unutar ovog Parka postoje tri područja koja uživaju najviši stupanj zaštite, a jedan od njih je i Začarana šuma.

Dobivanje besplatne dozvole nije komplicirano. Sve što trebate napraviti je posjetiti službenu stranicu, a izdavanje dozvole je moguće 14 dana unaprijed. To znači da se, primjerice, 1. prosinca otvaraju prijave za 15. prosinca. Uvijek se otvaraju prijave za samo jedan dan, a one su vidljive svaki dan u jedan ujutro po našem vremenu. Moj savjet je da rezervaciju obavite točno u jedan ujutro jer zbog malog broja izdanih dozvola, datumi se brzo popunjavaju. Naravno, može se dogoditi da koji dan ostane slobodan, no to je svakako rizik. Bez dozvole nije dobro kročiti u ovaj dio Parka jer kazna iznosi 600 eura.

Nas, nažalost, vrijeme tog dana nije mazilo. Kako smo dozvolu morali uzeti ranije, nije postojala opcija da posjet odgodimo. Začaranu šumu smo posjetili tijekom jedinog kišnog dana tijekom našeg dvotjednog boravka na Tenerifima. No, to nije pokvarilo naše raspoloženje, a iskreno cijeloj šumi je pružilo neku posebnu mistiku. Kako je šuma toliko gusta, na kraju skoro pa da nismo ni pokisli. Nažalost, pogled s vidikovca Mirador Cabeza del Tejo je bio, pa, nepostojeći, no zato smo vrijeme iskoristili za druženje s preslatkim ptičicama koje su nas salijetale sa svih strana.

El Pijaral kružna staza je duga 6,5 kilometra za koju je nama trebalo dva i pol sata laganog tempa uz sve pauze za fotografiranje i uživanje u ljepotama ovog kraja. Ako vas godišnji odvede na Tenerife, definitivno nemojte propustiti prohodati stazu Ej Pijaral. Začarana šuma je s razlogom dobila svoje ime…

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.