Vrt

Voće, povrće i bilje koje možete posaditi sada i uživati u plodovima na ljeto

GREEN_300_listici_sredina

Idealno vrijeme za sadnju

Sadnja biljaka u lipnju može vam pružiti obilje svježih plodova i cvijeća za uživanje tijekom cijelog ljeta. Odaberite svoje omiljene vrste i uživajte u plodovima svog rada!

Lipanj je idealno vrijeme za sadnju brojnih biljaka koje će vas oduševiti svojim brzim rastom i plodovima već tijekom ljeta. Ako imate vrt, balkon ili terasu, ovo je savršen trenutak da započnete svoj ljetni vrt. U nastavku donosimo popis biljaka koje možete posaditi u lipnju i uživati u njihovim plodovima kroz ljetne mjesece.

Povrće

Tikvice su brzo rastuće povrće koje možete saditi u lipnju. Idealne su za ljetne salate, juhe i pečenje. Mogu se brati već nakon 6-8 tjedana od sadnje.

Krastavci su nezaobilazni u ljetnim jelima. Sadnjom u lipnju možete očekivati plodove za 6-7 tjedana. Vole sunce i redovito zalijevanje.

Zelena salata brzo raste i može se saditi tijekom cijelog ljeta. Možete je brati već nakon 4-6 tjedana.

Grah možete posaditi u lipnju za berbu u kasno ljeto. Sorte poput grmičastog graha daju plodove za 6-8 tjedana.

Voće

Ako posadite jagode početkom lipnja, možete očekivati prve plodove već krajem ljeta. Jagode vole sunce i dobro drenirano tlo.

Dinja je savršeno ljetno voće koje voli toplinu. Sadnja u lipnju omogućava berbu sredinom do krajem ljeta.

Začinsko bilje

Bosiljak je nezaobilazan u ljetnim jelima. Brzo raste i može se koristiti već nakon 3-4 tjedna. Voli puno sunce i redovito zalijevanje.

Peršin možete posaditi u lipnju za stalnu opskrbu svježim listovima tijekom cijelog ljeta. Raste za 4-6 tjedana.

Kopar brzo raste i možete ga koristiti za začinjavanje jela ili kao dodatak salatama. Spremni za berbu za 4-6 tjedana.

Savjeti za uspješnu sadnju

Priprema tla: Prije sadnje, pobrinite se da je tlo dobro pripremljeno. Okopajte ga i dodajte kompost ili organsko gnojivo kako biste poboljšali plodnost.

Zalijevanje: Redovito zalijevanje je ključno, osobito tijekom sušnih ljetnih dana. Pobrinite se da biljke dobiju dovoljno vode, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje koje može dovesti do truljenja korijena.

Malčiranje: Dodavanje sloja malča oko biljaka pomoći će zadržavanju vlage i smanjenju rasta korova.

Zaštita od štetnika: Pratite svoje biljke za znakove štetnika i bolesti. Koristite prirodne metode zaštite poput neem ulja ili insekticidnog sapuna.

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.