J.Suslaviciutes-nuotr.-NeBiuras-Vilniuje-1920x1080

Vlast Litve drvenim uredima sa solarnim panelima poziva svoje građane na rad iz prirode

GREEN_300_listici_sredina

Svaki bi grad želio ovakve urede

Glavni grad Litve pobrinuo se da njegovi građani posao koji odrađuju od kuće, sada ga mogu odrađivati u prirodi i to zahvaljujući drevnim uredima opremljenim strujom i bežičnim internetom nazvanih NeBiuras što znači izvan ureda. Okruženi prirodom i obližnjom rijekom, mir im može "narušavati" jedino cvrkut ptica. Može li bolje?!

Ako ste ikad maštali o tome da svoje radne obaveze izvršavate okruženi prirodom, onda je glavni grad Litve pravo mjesto za vas. Tamo su naime, postavljene prve mobilne radne stanice gdje svatko može doći sa svojom kompjuterskom opremom, priključiti se na wifi dobiven  strujom putem solarnih panela i odrađivati sve što je potrebno, u prirodi gdje jedinu “buku” stvaraju cvrkuti ptica.  Ovi inovativni radni prostori nalik drvenim skulpturama u obliku puževa nalaze se na livadi uz rijeku Neris u blizini poznatog Bijelog mosta grada Vilniusa i imaju sve što je jednom čovjeku potrebno za obavljanje posla izvan ureda. Naime, krovovi mobilnih radnih stanica opremljeni su sa solarnim panelima koji omogućuju punjenje prijenosnog računala ili drugih uređaja, a svaka ova radna stanica također ima bežični internet kako bi hibridni model rada bio primjenjiv u prirodi.

Od kraja ljeta stanovnici Vilniusa bogatiji su za sedam takvih ureda nazvanih NeBiuras što bi u prijevodu značilo izvan ureda, a poklon su stanovnicima Darnu grupe u okviru projekta koji provodi gradska vlast. ” Željeli smo građanima grada pružiti priliku da hibridni posao presele u prirodu, uživaju u svježem zraku, u miru Nerisa ne samo u pauzama, već i tijekom rada, jer svježi zrak pomaže u koncentraciji i održavanju učinkovitosti, što ponekad može biti teško postići kod kuće”, kaže voditeljica Darnu Grupe Sigita Survilaitė-Mekionienė. Cijeli se koncept zasniva na tome da građani budu što bliže prirodi i u suradnji s njom, te da što češće odlaze u parkove i šume na što ih je potakla cijela situacija oko pandemije koja još uvijek traje. 

Fond za podršku održivim inicijativama koji je osnovala Darnu grupa daruje gradu, njegovim stanovnicima i gostima dar od milijun eura. Jedan od strateških pravaca zaklade je “Razvoj inovativnih urbanih prostora i rješenja”, pa se predstavnici zaklade nadaju da će ovo rješenje doprinijeti prosperitetu glavnog grada i pomoći općini da učinkovito razvija zelene urbane prostore dopunjavajući ih s inovativnim projektima. Prvi u nizu projekata su ovi drveni uredi u srcu prirode. “Razmišljajući o samoj ideji rada u prirodi, odlučio sam da je potrebno stvoriti nepravilne forme koje izgledaju organski i bliske su prirodi. Drvo je jedan od glavnih simbola prirode i prirodnosti, pa nije bilo sumnje da je ovaj materijal odabran za proizvodnju, čini se da grli radnika na mobilnim radnim mjestima tako da se stvarno osjeća okružen prirodom”, izjavio je dizajner ovih jedinstvenih ureda Andrius Tautvaišas te se nada kako će građane upravo oni izvući iz kuće na rad s pogledom na zeleno. 

PHOTOS BY: darnugroup.lt / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.