Vjetrenjače koje spajaju učinkovitost s umjetnošću

GREEN_300_listici_sredina

Bez buke i štete za okoliš

Što kada bi se proizvodnja obnovljive energije mogla kategorizirati kao eko-umjetnost? Tvrtka u Nizozemskoj proizvodi "vjetrovne tulipane" kako bi proizvodnja čiste energije bila manje upadljiva.

Europa trenutno radi na tome da postane klimatski neutralna do 2050. godine, ali popularnost tradicionalnih vjetroagregata uopće nije velika. Glavni razlog je buka koju proizvode i njihovi negativni utjecaji na okoliš, primjerice rotirajuće lopatice koje predstavljaju prijetnju pticama i šišmišima.


Razvoj vertikalnih turbina predstavlja rješenje ovog problema. Tiši su i manji te lako rade s promjenom smjera vjetra. Samo nekoliko njih na krovu mogu pokriti velik dio potrošnje energije u kućanstvu.
Jedna od tvrtki koja radi na isplativom rješenju je Flower Turbines. Jedinstveni oblik ideja je izraelskog biznismena dr. Daniela Farba. Izvršni je direktor tvrtke koja je formirala podružnicu EU-a Flower Turbines BV 2019. godine. “Ideja je kombinirati učinkovitost s umjetnošću“, kažu iz tvrtke.


Oblik nije samo ugodan oku, on dolazi s aerodinamikom zbog koje male vjetroturbine proizvode više energije po četvornom metru od solarnih ploča u vjetrovitim područjima. Proizvodnja u Europi tek je započela neposredno prije početka pandemije.


“Nitko nije znao što slijedi. I zapravo, vrlo brzo, otkrili smo da potražnja za zelenim rješenjima nije prestala“, rekao je za strane medije regionalni direktor Roy Osinga. “Mislim da se čak i brže krećemo jer nam je pandemija zaista pokazala da se moramo promijeniti“.
Vjetrovni tulipani već se pojavljuju na gužvovitim javnim mjestima i na krovovima diljem Nizozemske i Njemačke.

PHOTOS BY: Flowerturbines.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.