Vječna dilema: pravo ili umjetno božićno drvce?

GREEN_300_listici_sredina

Donosimo vam odgovor...

Blagdani su nezamislivi bez božićnog drvca, a pravim odabirom možemo uživati u blagdanskoj čaroliji bez da se brinemo jesmo li naštetili okolišu.

Mnogi od nas prvi pravi blagdanski duh osjetimo tek kada okitimo bor. Međutim, kako postajemo svjesniji našeg utjecaja na okoliš, postavljamo si pitanje – je li bolje za okoliš kupiti umjetno ili pravo drvce? Biramo li plastično drvce koje svake godine možemo očistiti od prašine i ponovno upotrijebiti ili ipak želimo da nam pravi bor ispuni dom neodoljivim mirisom?

Kakvo božićno drvce ima najmanji otisak ugljika?

Ako kupite pravo božićno drvce koje nije lokalno uzgajano, tada proces njegovog transporta do vaše kuće može stvoriti prilično velik otisak ugljika. To nas može navesti na pretpostavku da bi dugotrajno umjetno drvce bilo pravi odabir, jer ne bi zahtijevalo da svake godine odlazimo automobilom do dućana da bismo ga kupili. No prema The Carbon Trust, to nije slučaj. Pravo božićno drvce ima znatno niži ugljični otisak od umjetnog drvca, pogotovo ako se na odgovoran način odlaže.

Kako navodi ta organizacija, prirodno božićno drvce od dva metra koje nema korijena i koje se odlaže na odlagalište nakon Božića stvara ugljični otisak od oko 16 kilograma CO2. Dvometarsko drvce koje ima korijenje i pravilno se odlaže nakon upotrebe, spaljivanjem, sadnjom ili usitnjavanjem, ima ugljični otisak od oko 3,5 kilograma C02, odnosno četiri i pol puta manje. S druge strane, božićno drvce od dva metra izrađeno od plastike ima ugljični otisak koji mjeri oko 40 kilograma CO2, gotovo deset puta više od pravilno odloženog pravog drvca.

Stoga, ako imate umjetno drvce, morat ćete ga koristiti najmanje 10 godina kako bi njegov utjecaj na okoliš bio jednak utjecaju odgovorno odloženog prirodnog stabla. Upitno je uopće bi li izdržao tih 10 godina. Visoki ugljični otisak umjetnih drvaca dolazi iz energetski intenzivnih proizvodnih procesa. S druge strane, pravi bor prirodno apsorbira CO2 i oslobađa kisik.

Prava božićna drvca obnovljivi su resurs koji ne rezultiraju zagađenjem ako se odgovorno recikliraju ili odlažu. Također, ne trebate brinuti zbog krčenja šuma prilikom kupnje prirodnog božićnog drvca jer je većina uzgajana upravo za ovu svrhu i nije posječena iz već postojećih šuma. Proces uzgoja drva do optimalne visine traje oko osam do 10 godina. Kad se božićno drvce posiječe, odmah ga zamjenjuje druga sadnica, s tim da se zasadi do 10 stabala na svako uzgojeno drvo visine od dva metra.

Znanost pokazuje da je jedan od najboljih načina zaštite šuma pažljivo i pametno korištenje njezinih resursa. Kada se našim šumama održivo gospodari, one mogu proizvoditi obnovljive izvore poput božićnih drvca i drugih proizvoda od drveta. To je važno jer dobro održavane šume često pohranjuju jednako ugljika koliko i neupravljane šume, što inovativne metode gospodarenja šumama čine ključnim rješenjem u borbi protiv klimatskih promjena.

Kupnja održivih šumskih proizvoda podržava lokalne zajednice i daje vlasnicima zemljišta dobit koja im je potrebna da bi zemljište bilo pošumljeno. Možemo smanjiti više od 30 posto emisija ugljika potrebnih za usporavanje klimatskih promjena prirodnim rješenjima poput obnavljanja naših šuma. Kupnja pravog božićnog drva znači da podržavate lokalne uzgajivače stabala i pomažete u održavanju zdravih šuma za generacije koje dolaze.

Što biste trebali učiniti ako već imate plastično drvce?

Ako u svom domu već imate umjetno božićno drvce i željeli biste ga i dalje koristiti, bilo bi korisno to učiniti. Potrudite se da vam ono služi što više godina. Kad dođe vrijeme za zamjenu drvca, tada možete potražiti ekološki prihvatljiviju opciju i kupiti ono pravo.

Kakvo drvce trebate kupiti?

Ako ste u potrazi za pravim božićnim drvcem, pokušajte pronaći ono koje je lokalno uzgajano. To će smanjiti ugljični otisak tako što će se smanjiti prijeđeni kilometri potrebni da se drvce pokupi. Kada kupujete prirodno drvce, različite su vrste ekološki prihvatljivije od ostalih. Idealan odabir bi bio onaj u lončanici jer omogućuje da drvce uzgajate vani i koristite iz godine u godinu, što će smanjiti utjecaj i bit će vam financijski isplativije. Sjajno rješenje je unajmljeni živi bor koji kasnije možete vratiti tvrtki od koje ste ga uzeli i bit će ponovno zasađeno u zemlju.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pinterest, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.