270166552_105273715316397_125028558143852748_n

Visoki upravni sud presudio u korist okolišnih organizacija u slučaju iskapanja sedimenta na Dravi

GREEN_300_listici_sredina

Pirova pobjeda

Visoki upravni sud presudio je u korist okolišnih organizacija i time poništio rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kojim je dozvoljeno iskapanje 460.000 m3 sedimenta iz Drave bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu

Nakon više od godinu dana otkad su okolišne organizacije WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode podnijele žalbu Visokom upravnom sudu zbog slučaja iskapanja sedimenta iz Drave, stigla je presuda kojom se poništava rješenje ministarstva i odluka Upravnog suda u Osijeku. Podsjetimo, okolišne su organizacije početkom svibnja 2020. godine podnijele tužbu protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (bivšeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike) zbog izdavanja rješenja Hrvatskim vodama za iskapanje 460.000 m3 sedimenta iz Drave bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu. Upravni sud u Osijeku na prvom i jedinom ročištu 7. listopada 2020. u potpunosti je odbacio sve dokazne prijedloge okolišnih organizacija.

Visoki upravni sud je u presudi naveo kako se “odluka prvostupanjskog suda, uz obrazloženje kakvo je njome dano, ne može ocijeniti zakonitom”. Nadalje se navodi kako u Elaboratu zaštite okoliša, na temelju kojeg je izdano rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, nije uzet u obzir utjecaj zahvata na ptice. U presudi se ističe kako navedeni propusti nisu otklonjeni u upravnom postupku, a niti u postupku pred prvostupanjskim sudom. Stoga se presudom nalaže Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da mora donijeti novo rješenje o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš i o ocjeni prihvatljivosti za ekološku mrežu uz pravilnu primjenu mjerodavnih propisa. “Presuda Visokog upravnog suda potvrđuje naše navode o nedosljednosti i kršenju procedura, manjkavom elaboratu na temelju kojeg je zahvat odobren, a na što smo upozoravali od samog početka. Međutim, ovo je Pirova pobjeda za rijeku Dravu s obzirom na to da je presuda stigla nakon više od godine i pol od početka zahvata na rijeci Dravi i da se iskapanje pijeska iz rijeke odvijalo neometano. Stoga ostaje vidjeti kolika je šteta učinjena“, rekla je Branka Španiček iz WWF Adrije ispred okolišnih organizacija.

Španiček dodaje kako je ovim nezakonitim zahvatom načinjena i velika materijalna šteta jer je i dalje nepoznato koliko je točno pijeska izvađeno u ovom periodu i je li taj pijesak već prodan. “Vlada RH je odlukom iz rujna odobrila Hrvatskim vodama prodaju pijeska po cijeni od 49,51 kn/m3. U ovom slučaju je u principu nezakonito odobren zahvat težine 23 milijuna kuna. Još jednom ponavljamo kako se prirodnim resursima mora odgovorno gospodariti te se zakoni i procedure moraju dosljedno primjenjivati zbog dalekosežnih posljedica ovakvih zahvata na prirodu i ljude“, zaključila je Španiček. Okolišne organizacije očekuju da će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja postupiti prema odluci suda što prije te pojasniti kako će postupiti po pitanju do sada izvađenog sedimenta u ovom slučaju.

PHOTOS BY: press, instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.