263337948_4921581151209196_5118362972954073609_n

Viseći vrtovi Babilona 21. stoljeća: Novo zdanje u Šangaju kojem je fasada tisuću posađenih drveća

GREEN_300_listici_sredina

Cilj je ozeleniti dijelove velegrada

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Novo arhitektonsko zdanje u Šangaju oduševljava svojim izgledom i funkcijom. Naime, posađeno je na tisuće stabala unutar fasade.

Divovski projekt nazvan “1000 Trees” britanskog arhitektonskog studija Heatherwick smjestio se u Šangaju, a riječ je o zdanju kojeg nazivaju i visećim vrtovima Babilona 21. stoljeća. Fasada golemog kompleksa zapravo ima namjenu goleme šume iz koje rastu posađena drveća, a nova je zgrada dizajnirana za investitora Tian An China i nalazi se u stambenoj četvrti 20 minuta od centra grada. Ukupna površina od 15 hektara graniči s šangajskom umjetničkom četvrti M50 i javnim parkom. Ova šumovita zgrada sastoji se od dvije “planine” prekrivene drvećem sa stotinama potpornih stupova. Ovdje su arhitekti uzeli element koji je inače skriven i dodijelili mu potpuno novu svrhu. Naime, stupovi su dizajnirani kao divovske posude za biljke koje mogu nositi stabla.

Trenutno zgrada izgleda kao ogromno stanište za 25.000 biljaka ukupno 46 različitih vrsta. Većina njih je zimzelena i nastavit će krasiti zgradu tijekom cijele godine. Ovu zelenu viziju naglašava sivo-zeleni granit koji su iz Heatherwicka odabrali za fasadu. U prvom dijelu projekta na deset etaža grade se trgovine i restorani, uredi, prostori za događanja i umjetničke galerije. Arhitekti Heatherwicka najavili su da će druga faza biti veća i s raznovrsnijim programom. U skladu s tim, ova druga “planina” uključivat će dugu javnu šetnicu i veliki park od 12.000 m² sa stazom za trčanje, vrtom skulptura i prostorima za događanja na otvorenom. Cilj projekta bio je ozeleniti dijelove velegrada, drvećem pomoći pri pročišćavanju zraka te omogućiti stanovnicima nešto zelenih površina jer su dovoljno okruženi betonom pred kojim je zelenilo svakako u deficitu.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Više s Green.hr

Prva takva u svijetu: Ovo je ‘veganska violina’ izrađena bez životinjskih proizvoda

U radionici Padraiga O’Dubhlaoidha, irskog majstor za violine, stvoren je prvi svjetski set veganskih tijela za violinu koji su ikada bili certificirani i registrirani s kultnim veganskim zaštitnim znakom The Vegan Society. Projekt je nastao tijekom prvih mjeseci lockdowna kao kulminacija Padraigovog 40-godišnjeg iskustva i napora da u svoje instrumente uvede što održivije materijale. “S obzirom da se …

Stručnjaci upozoravaju: “Više zaštićenih područja neće spasiti bioraznolikost”

Plan nema sve što je potrebno

Eko-radionice s daškom svjetske graditeljske povijesti u Varaždinu

Stara tehnika koju treba oživjeti

Zemlje članice Europske unije premašile cilj korištenja obnovljive energije za 2020.

Hrvatska pri vrhu

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.