Vinko Filipić uoči Greencajt festivala: “Zelena tranzicija je kompleksan i sveobuhvatan proces u koji moramo biti uključeni svi!”

GREEN_300_listici_sredina

Intervju s osnivačem Greencajt Festivala

Prostori stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Park u Zagrebu od petka do nedjelje postaju okupljalište eko entuzijasta, stručnjaka, institucija i kompanije. Razgovarali smo s osnivačem Greencajt Festivala i portala Green.hr, Vinkom Filipićem, o tome što možemo očekivati na ovogodišnjem izdanju, kako je tekla organizacija najvećeg zelenog festivala u regiji te nam je otkrio koju poruku želi da posjetitelji odnesu sa sobom nakon Greencajta...

Greencajt festival, koji se održava od 3. do 5. lipnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu, okupiti će predvodnike zelene tranzicije, ali i sve zaljubljenike u prirodu i okoliš. Cilj ovog jedinstvenog festivala je dodatno osvijestiti problem klimatskih promjena te naglasiti važnost savladavanja zelenih globalnih izazova, kako na međunarodnoj razini, tako i u lokalnim sredinama.  Trodnevni festival će tako kroz više od 20 panela i predavanja upoznati poslovnu zajednicu i zelene entuzijaste s najbitnijim pitanjima ekologije i održivim rješenjima.
U sklopu Greencajta, proglasit će se i dobitnici Nacionalne nagrade za okoliš 2022 – Green Prix koja se dodjeljuje u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Velika novost nadolazećeg Festivala je Expo zona na kojoj će biti prezentirani najnoviji modeli električnih i hibridnih automobila.

Iako se teme o ekologiji i održivim rješenjima smatraju gorućim temama današnjice, o njima se i dalje premalo razgovara. U nadi da će pomoći podići ekološku svijest javnosti i potaknuti poslovnu zajednicu da donese “zelene” promjene, Greencajt festival postaje epicentar svih bitnih tema vezanih za održivost.
Budući da je za cilj imao na jednom mjestu okupiti sve relevantne institucije, kompanije, organizacije i pojedince koji teže održivoj budućnosti, Vinko Filipić pred sebe je postavio veliki zadatak. Kako kaže direktor Festivala i osnivač portala Green.hr, oduvijek je volio izazove, a sada nakon osam mjeseci planiranja najvećeg zelenog festivala u regiji, njegova vizija konačno postaje stvarnost. Ipak, sav taj višemjesečni trud najviše će se isplatiti ako potakne na promjenu dosadašnjih praksi u poslovanju i svakodnevnom životu, čak i ako je riječ o svega jednoj osobu ili kompaniji.

Uoči Greencajta razgovarali smo s Filipićem o tome što ga je potaknulo na osnivanje Festivala, kakav je bio interes za ovakvom vrstom manifestacije i što se nada da će njome postići…

Sutra kreće dugoiščekivano drugo izdanje Greencajt festivala. Što možemo očekivati?

Pokušali smo u tri dana trajanja festivala ponuditi relevantan presjek tema i govornika za koje smatramo da mogu na adekvatan način artikulirate probleme s kojima se danas kao društvo susrećemo, a kada je klimatska kriza u pitanju. Taj proces pripreme je trajao gotovo osam mjeseci i velik broj ljudi nam je pomogao da postavimo program. Iako uvijek može bolje, smatram da je ovo najozbiljniji program ikad predstavljen na ovu temu u Hrvatskoj.

Na rasporedu je 20 panela i predavanja. Kako ste birali teme o kojima će se pričati?

Smatramo da je zelena tranzicija kompleksan i sveobuhvatan proces u koji moramo biti uključeni svi. U tom smislu, nismo se fokusirali samo na teme koje su najčešće u fokusu, a to su energija i klima, već smo pokušali integrirati i teme poput obrazovanja, uloge inovatora, znanstvenika i medija, zelene mobilnosti, otpada, turizma, arhitekture i mnoge druge. Smatramo da je to ispravan put.

Kakav je bio odaziv za sudjelovanje? Budući da je ovo jedina manifestacije ove vrste u Hrvatskoj, jeste li dobili veliku podršku sponzora, partnera, medija i sudionika?

Svaki početak je težak, scena je mlada i u tom smislu potrošili smo mnogo energije da bismo partnerima objasnili kakav je ovo projekt i zašto je bitno da se uključe. S druge strane, htjeli smo integrirati što više različitih aktera jer želimo Greencajt pozicionirati kao centralno mjesto susreta svih onih koji o ovoj temi imaju nešto za reći, a kao posljedica toga što je mnogo bitnije, i djelovati.

Što ste naučili od prošlogodišnjeg festivala kao pripremu za nadolazeći? Po čemu se razlikuju?

Ovaj Greencajt je kao projekt mnogo veći i ozbiljniji. Na gotovo 5000 m2 ponudit ćemo mnogo različitih održivih sadržaja predstavljenih na nivou koji kod nas još nije viđen. To radimo kako bismo ovu temu što dulje i što više držali u fokusu javnosti i zajednice, jer to je bitan preduvjet da bi do promjena i došlo.

Zašto su manifestacije poput Greencajta važne? Vjerujete li da one imaju moć educirati javnost i potaknuti bitne promjene?

Jesu li važne, to će vrijeme pokazati. Mi vjerujemo da jesu jer smatramo da ovakvi projekti pozicioniraju temu kao društveno relevantnu, tj. dodatno podižu svijest o najvećem izazovu s kojim smo suočeni kao civilizacija. Naravno, bilo bi puno bolje da ovakvi projekti nisu potrebni kako bi podizali tu svijest jer bi to značilo da smo kao društvo spremni na promjene, ali nažalost realnost je drugačija…

Je li Hrvatska uopće spremna za festival kao što je ovaj? Ipak “kaskamo” za mnogim europskim zemljama kada je u pitanju ekološka osviještenost…

To je uvijek stvar konteksta s kojim zemljama se uspoređujemo. Ako gledamo globalno, pa čak i na razini Europe, onda smo ok, jer uvijek postoje i one zemlje koji više zaostaju. Kada gledamo razvijene zapadne i sjeverne zemlje Europe, dojma sam da proces moramo ubrzati. Hoće li festival barem malo doprinijeti u godinama koje dolaze, nadam se, inače ga ne bismo ni pokretali.

Što vas je potaknulo na organizaciju prvog zelenog festivala u Hrvatskoj?

Nemam još jasan odgovor na to pitanje. Usred Covid krize, kada je event industrija bila na koljenima, s viškom vremena u životu odlučio sam pokrenuti nešto novo, a ova tema mi je stvarala najveću nervozu u želucu. Zahvaljujući i drugim ljudima koji su prepoznali tu ideju, danas imamo ovakav Greencajt festival i Green.hr platformu.

Koliko ste se vi osobno ekološki osvijestili od prošlog izdanja festivala do danas?

I ja sam dio procesa koji prolazim više nesvjesno nego svjesno. Mislim da sam mimo profesionalnog doprinosa kroz ove projekte i privatno osvijestio mnoge stvari koje sam radio krivo ili nedovoljno dobro.

Koliko je teško organizirati ovakvu manifestaciju? Na koje prepreke ste nailazili?

Naravno da je teško, ali uvijek sam volio izazove. S druge strane, osjećaj koji te ispuni kada vidiš da si napravio nešto i dao svoj maksimum je puno vrjedniji od poteškoća s kojima si se susretao na tom putu.

Kako zamišljate Greencajt festival u budućnosti? Hoće li možda jednog dana prijeći granice Lijepe naše?

Greencajt raste i vodi nas na put kojem ni sami ne znamo gdje je kraj. Radit ćemo vrijedno s jasnom vizijom koje poruke želimo poslati pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti.

A koju poruku želite da sudionici sa sobom odnesu nakon festivala?

Vremena da krenemo nekim drugim putem je sve manje. Problem se neće riješiti sam od sebe, već moramo zajedno djelovati odmah kako bismo dali šansu ovom planetu i svim generacijama koje dolaze. Nadam se da će zdrav razum prevladati i to vrlo brzo!

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.