Vikend bijeg – Žumberak kroz oči Ashley Colburn

GREEN_300_listici_sredina

Uz poznatu avanturisticu saznajete sve o ljepotama šarmantnog gorja

O ljepotama prekrasnog žumberačkog gorja vlogala je i slavna putopiskinja i producentica Ashley Colburn, koja je za Green.hr otkrila zašto obožava Žumberak

Prekrasno zaštićeno područje i to nadomak Zagreba i Samoborskog gorja, Žumberak, odlukom Sabora 1999. godine postao je Park prirode. U zakonima park prirode obilježava područje koje je prirodno prostrano, djelomično kultivirano velikom bioraznolikošću s vrijednim ekološkim obilježjima, kulturnim i povijesnim vrijednostima te naglašenim ljepotama. Uz to, Žumberak ima znanstvenu, kulturnu, odgojno – obrazovnu i rekreativnu namjenu koja se prostire na 333 kilometra kvadratna.

Posebnost Žumberačkog gorja ističe  njegovih 14 točaka, no pravo iskustvo Žumberka za Green.hr piše Ashley Colburn:

“Kada tražite bijeg od gradskog života Zagreba, samo ste 30 minuta vožnje udaljeni od zelenog raja. Zagrebačka županija je pravi dragulj Hrvatske, prepuna bogate baštine poput dvoraca, prirode, vina, biciklističkih staza i uvijek novih tajni koje se moraju otkriti. Jedna od meni novih omiljenih stvari je krenuti put Samobora i Parka prirode Žumberak. Raskošno zeleno gorje okružuje mala seoca. Najbolji način da se Park prirode dobro razgleda svakako je uz električni bicikl koji se može iznajmiti u centru za posjetitelje Budinjak. Biciklima se možete popeti na manja brda, a uživat ćete u vožnji uz malo tjelovježbe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SapaSplit (Saša Stojanović) (@sapasplit) on

Meni je osobno najdraži Trail of the Princes. Park prirode ima mnoštvo vidikovca na kojima možete stati i odmoriti, a možete posjetiti i ruševine Starog Grada. U selu Stojdraga možete posjetiti etnološki muzej i kušati lokalnu rakiju! Nakon dana provedenog u planinarenju, vožnji bicikla ili samo vožnje kroz park, možete posjetiti Podžumberak Bed & Breakfast, gdje možete iskusiti život tog područja. Mnogi stanovnici sela tog područja imaju vlastita stada stoke, što je dobra prilika da isprobate domaći sir, vino i naravno, gulaš.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matija Požarić (@little_firetruck) on

Priroda Žumberačkog gorja ostavlja bez daha i ljetno vrijeme je idealno da uživate u njoj. Dok većina ljudi putuje na more, odvažite se posjetiti ove planine koje su također prekrasne i uz to mirne. Često maštam da nađem koje drvo ispod kojeg ću se smjestiti, čitati dobru knjigu i udisati svježi ljetni zrak. Posjet Žumberku je savršeni “reset” za svakoga!”

Za vizualni dojam, pogledajte video:

PHOTOS BY: Pexels, YouTube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.