anh-vy-Sj5vmEumehE-unsplash

Vijetnam prihvatio ponudu G7: Dobit će 15,5 milijardi dolara za smanjenje ugljena

GREEN_300_listici_sredina

Klimatski sporazum

Vijetnam spada među 20 najvećih svjetskih potrošača ugljena, a kako skupine zemalja G7 zagovaraju prelazak na obnovljive izvore energije, ova je azijska država prihvatila financijsku pomoć.

Vijetnam je prihvatio ponudu G7 za pomoć od 15,5 milijardi dolara za ubrzanje prelaska s ugljena na obnovljive izvore energije, potvrđeno je Reutersu. Riječ je o trećem sporazumu ove vrste koji su postigle zemlje G7. Rezultat je to pritiska na bogate zemlje koje su odgovorne za velike emisije CO2 da pomognu siromašnim državama koje su izravno pogođene klimatskim promjenama.

Prije ovog ugovora s Vijetnamom, zemlje članice G7 potpisale su slične ugovore s Južnoafričkom Republikom te Indonezijom prošli mjesec. Podsjetimo Vijetnam spada u 20 najvećih svjetskih korisnika ugljena. Prvotno je trebalo biti potpisano “ Partnerstvo za pravednu energetsku tranziciju” sa zemljama G7 na globalnom klimatskom summitu COP27 u Egiptu, ali su razgovori na visokoj razini zapeli prije sastanka.

Od tada, kako bi uvjerili Vijetnam da prihvati ponudu, zapadni su pregovarači, predvođeni Europskom unijom i Velikom Britanijom, u nekoliko  navrata povećavali iznos financiranja i predlagali veći financijski paket. Polovica od dogovorenih 15,5 milijardi dolara bit će iz javnog sektora, a ostatak od privatnih ulagača, prenosi Reuters pozivajući se na dobro upućene anonimne izvore. Samo manji dio sredstava bit će osiguran kao bespovratna sredstva, dok će većina javnih investicija biti krediti, rekao je jedan od izvora. Početni iznos od najmanje 15,5 milijardi dolara bit će isplaćen tijekom sljedeće tri do pet godina.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.