Cesta-od--ute-cigle-na-dnu-mora

VIDEO Znanstvenici otkrili ‘cestu od žute cigle’ na dnu mora: ‘Ovo je put do Atlantide’

GREEN_300_listici_sredina

Na kilometar dubine

Riječ je o razlomljenom toku vulkanske stijene koja je nastala u visokoenergetskim erupcijama vulkana.

Istraživači koji upravljaju podmornicom Nautilus, koja otkriva nepoznata područja oceana, otkrili su mjesto koje nalikuje popločanoj cesti od cigle na tisuću metara dubine, na vrhu podmorske planine Nootka. U trenutku kada su ugledali stazu, na objavljenom videozapisu čuju se reakcije istraživača:

“To je put do Atlantide“, viknuo je jedan od njih dok mu je drugi odgovorio “Je li to cesta od žute cigle”, “Ovo je bizarno”, dodao je drugi član tima. “Šališ se? Ovo je ludo”, komentirali su.

Ipak, kako su kasnije potvrdili znanstvenici, riječ je o razlomljenom toku vulkanske stijene koja je nastala u visokoenergetskim erupcijama vulkana.  “Jedinstveni lomovi pod kutom od 90 stupnjeva vjerojatno su povezani sa stresom zagrijavanja i hlađenja od višestrukih erupcija na ovom pečenom rubu”, objasnio je istraživački tim, prenosi Science Alert.

“Jedinstveni lomovi pod kutom od 90 stupnjeva vjerojatno su povezani s grijanjem i hlađenjem, uzorkovanim višestrukim erupcijama na ovom pečenom rubu”, stoji u naslovu uz YouTube video.

Istraživačka podmornica Nautilus svojim podmorskim otkrićima pomaže geologiji, biologiji i arheologiji, a neka od njihovih istraživanja mogu se pratiti i uživo. Praćenje ceste od cigli znak je da idemo u pravom smjeru i da bismo uskoro mogli saznati puno više o Zemljinoj skrivenoj geologiji.

PHOTOS BY: Screenshot, Youtube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.