347234049_1361626491233319_118021192768791363_n

Videi vodene bujice u NP Krka: ‘Prije ovoga nismo radili samo u vrijeme rata i koronavirusa’

GREEN_300_listici_sredina

Prvi put zatvoreni zbog vodene kataklizme

Najviši vodostaj prije ovoga zabilježen je 7. prosinca 2005. – iznosio je 223 centimetra. Najniži vodostaj zabilježen je 3. listopada 1990. – iznosio je samo 5 centimetara.

Skradinski buk i Roški slap, dvije najveće atrakcije u Nacionalnom parku Krka, trenutno su zatvoreni za posjetitelje. Prvi je to puta u povijesti ove institucije da je procijenjeno da lokaliteti nisu sigurni za obilazak, što se doista može i vidjeti iz videa koje su objavili iz NP-a.

Na Skradinskom buku je prekjučer izmjeren vodostaj od 254 centimetra, što je najveća zabilježena vrijednost otkako se one mjere, stoji na stranicama NP-a.

Najviši vodostaj prije toga zabilježen je 7. prosinca 2005. – iznosio je 223 centimetra. Najniži vodostaj zabilježen je 3. listopada 1990. – iznosio je samo 5 centimetara.

„Zbog velike količine vode koja se prelijeva preko staza, naši najposjećeniji lokaliteti, Skradinski buk i Roški slap, trenutno su zatvoreni za posjetitelje, a obustavljeni su i izleti brodom“, rekla je ravnateljica NP Krka Nella Slavica. Dodala je da je do sada Nacionalni park za posjete bio zatvoren samo  u vrijeme Domovinskog rata i tijekom pandemije koronavirusa i da je ovo prvi put da je zatvoren zbog obilne kiše.

„Pravo stanje i eventualne štete na terenu znat ćemo tek kada se voda povuče, a do tada smo na raspolaganju za sve informacije. Pozivam naše partnere i posjetitelje da se zapute na gornji tok rijeke Krke i da otkriju svo njegovo prirodno i kulturnopovijesno bogatstvo, ali i nove sadržaje koje smo za njih osmislili i uredili. Obećavam da nitko neće biti razočaran“, nastavila je ravnateljica.

Pozvala je one koji su ovih dana planirali na Krku da posjete gornji tok rijeke na kojem mogu razgledati najviši Krkin slap ili Manojlovac. Dostupan je I novouređeni Eko kampus Krka u Puljanima, kao I rimski amfiteatar Burnum te manastir Krka.

PHOTOS BY: NP Krka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.