samantha-fortney-o8CA1Kj8TJU-unsplash

Veterinari upozoravaju: ‘Ove igračke i poslastice nikada ne biste smjeli dati svojim ljubimcima’

GREEN_300_listici_sredina

Na popisu i plišane igračke

Veterinarska klinika izdala je upozorenje vlasnicima pasa zbog ove četiri igračke ili poslastice koje vlasnici često daju svojim ljubimcima.

Veterinarska klinika izdala je hitno upozorenje vlasnicima pasa zbog četiri popularne igračke koje nikako ne smiju davati svojim ljubimcima. Na popisu koji je objavila veterinarska klinika River Road u Norwichu nalaze se stvari koji psu mogu izazvati ozljede.

Kako prenosi Daily Mail, iako neke manje ozljede zahvaćaju samo usta, stručnjaci kažu da psima može biti potrebna operacija ako slučajno progutaju dijelove pojedine igračke, prenosi Daily Mail.

Sirova koža 

Veterinari su prije svega istaknuli sirovu kožu koju brojni vlasnici pasa daju životinjama za žvakanje. Iako mogu zaokupiti pse satima, stručnjaci tvrde da sirova koža može biti posebno opasna ako uđe u probavni sustav psa.

“Psi je često progutaju i onda ona upija vodu i bubri u želucu, sve više raste i onemogućuje prolazak kroz crijeva“, objasnili su veterinari, ističući pritom da ukoliko pas proguta veliki komad sirove kože, jedini način da se ona ukloni je operacija.

Umjesto toga, stručnjaci preporučuju prešanu sirovu kožu za pse jer se prirodno otapa i ne bubri u želucu.

Gumene loptice 

Nadalje, veterinarski tim je pozvao vlasnike da pažljivo pregledaju sve gumene lopte s kojima dopuštaju svojim psima da se igraju.

Ove loptice često imaju jednu rupu za zrak sa strane, zbog čega postoji opasnost od usisavanja na pseći jezik. Ako se to dogodi, može prekinuti protok krvi i uzrokovati opasno oštećenje živaca.

Još ‘zabranjenih slastica’ 

Osim kože, veterinari upozoravaju da psima ne treba davati ni koštanu srž.

“Masna srž koja se nalazi u središtu kostiju može uzrokovati pankreatitis kod osjetljivih pasa pa je najbolje izdubiti većinu središta prije nego što je date svom ljubimcu“, objasnili su. Pri tome ističu da vlasnici pasa ne bi trebali kuhati srž prije nego što ih daju svojim ljubimcima.

Plišane igračke 

Osim navedenih igračaka i poslastica, veterinari su pozornost skrenuli i na dječje plišane igračke koje vlasnici pasa često daju svoj ljubimcima.

Budući da se obično s vremenom potrgaju, psi na kraju progutaju komadiće igračaka – što može dovesti do opasnih blokada u psećim crijevima. Kako bi to izbjegli, veterinari preporučuju vlasnicima da psima daju plišane igračke koje su posebno dizajnirane za pse budući da su puno izdržljivije.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.