3381454

Vertiv se pridružio tehnološkom konzorciju za razvoj gorivih ćelija s niskim udjelom ugljika za podatkovne centre

GREEN_300_listici_sredina

Inovativna tehnologija

Konzorcij koji se sastoji od sedam organizacija odabranih od strane Partnerstva za čisti vodik razvijat će inovativnu platformu gorivih ćelija kako bi se osigurala zelenija budućnost za podatkovne centre diljem svijeta

Vertiv, globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja objavio je kako će Partnerstvo za čisti vodik osigurati 2.5 milijuna eura sredstava koja će im pomoći u financiranju projekta razvoja gorivih ćelija s niskim udjelom ugljika za napajanje podatkovnih centara. Zahvaljujući ovom doprinosu, predviđa se kako bi se koncentracija emisije ugljika iz operativnih aktivnosti mogla smanjiti do 100%. Projekt EcoEdge PrimePower (E2P2) je nova proof-of-concept inicijativa čiji cilj su razvoj i demonstriranje gorivih ćelija s niskom emisijom ugljika uz pružanje ekonomičnih i otpornih rješenja za podatkovne centre i njihovo okruženje.

Konzorcij od sedam tvrtki – Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS i Vertiv – istražit će inovativnu integraciju gorivih ćelija od krutog oksida s tehnologijom neprekinutog napajanja (UPS) i litij-ionskim baterijama kako bi se pružila otporna i čista primarna energija za razvoj podatkovnih centara i drugih kritičnih infrastruktura. Implementacija gorivih ćelija prirodnog plina s krutim oksidom (SOFC) kao primarne energije bit će ključna za korištenje zelenog vodika u primjeni gorivih ćelija, kako za rezervne tako i za glavne energetske sustave.

“Digitalizacija i industrija podatkovnih centara rastu sve brže i stoga je još važnije ubrzati naše putovanje prema ekološki održivoj budućnosti. To se može omogućiti samo razvojem čistih, inovativnih tehnologija poput rješenja gorivih ćelija kako bi se osigurala održiva energija za digitalni svijet. Vertiv je ponosan što aktivno doprinosi proof-of-concept inicijativi projekta E2P2 i raduje se što će svojim globalnim kupcima ponuditi energetska rješenja nove generacije“, rekao je Giordano Albertazzi, predsjednik Vertiva za Europu, Bliski Istok i Afriku.

Projekt E2P2 posljednja je u nizu inicijativa koju je tvrtka Vertiv provela oko održivosti i šire regije zaštite okoliša, društva i upravljanja (ESG). Vertiv je također dio Saveza za održivu digitalnu infrastrukturu (SDIA) i Europskog udruženja za podatkovne centre (EUDCA) te doprinosi Paktu klimatski neutralnih podatkovnih centara sa svrhom ispunjavanja cilja Europske komisije o klimatski neutralnim podatkovnim centrima do 2030. godine. Projekt E2P2 dio je napora tvrtke s namjerom da podrži i ukaže na važnost razvoja čistih, održivih i obnovljivih energetskih rješenja koji će se primjenjivati u industriji podatkovnih centara.

Zelenija budućnost za industriju

Gorive ćelije prepoznate su kao čišće i tiše rješenje za napajanje koje može ublažiti potražnju za energijom na gradskim energetskim mrežama. Mogu se postaviti on-site na samoj lokaciji podatkovnih centara i raditi koristeći prirodni plin, bioplin, UNP ili zeleni vodik, kojeg je moguće transportirati i distribuirati preko već postojećih plinskih mreža.

Projekt E2P2 označava uzbudljiv korak prema značajnom smanjenju emisije ugljika, dok istovremeno ispunjava zahtjeve za vrlo otporno kritično napajanje podatkovnih centara. U središtu ove vizije je tržišno orijentiran pristup koji integrira inovacije i angažman dionika kako bi se maksimalno povećale mogućnosti prihvaćanja i preuzimanja stacionarnih gorivih ćelija kao pouzdanih, učinkovitih i decentraliziranih primarnih izvora energije i za druge industrijske primjene.

Konzorcij se nada da će razviti autoritativni otvoreni standard za primjenu gorivih ćelija kako bi započeli put prema komercijalizaciji gorivih ćelija kao izvora energije za podatkovne centre u Europi, demonstrirajući potencijalnu ulogu ove industrije u postizanju ciljeva Europske unije za smanjenje emisije ugljika.

PHOTOS BY: Press; FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.