pexels-lucas-pezeta-2034892

Veliko otvorenje: Najveća i najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj u četvrtak otvara svoja vrata

GREEN_300_listici_sredina

Prvi kozmološki centar u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe

Hrvatska dobiva svoju sedmu zvjezdarnicu, smjestila se u Križevcima i za dva dana bit će svečano otvorena. Riječ je o zvjezdarnici u sklopu Kozmološkog centra, prvog znanstveno-obrazovnog centra u Hrvatskoj koji se bavi istraživanjem svemira i promicanjem astronomije.

Nakon višemjesečne izgradnje, svoja vrata za posjetitelje napokon otvara križevačka zvjezdarnica. Zvjezdarnica u Križevcima otvara se kako dio Kozmološkog centra, prvog znanstveno-obrazovnog centra u Hrvatskoj koji se bavi istraživanjem svemira i promicanjem astronomije.

Jedinstvena u svakom pogledu

Riječ je o najmodernijoj i najvećoj zvjezdarnici u Hrvatskoj, a impozantna petmetarska kupola dodatna je atrakcija. Izgradnja zvjezdarnice je uspješno započeta i privedena kraju kroz projekte SPARK i raniji Future Hub Križevci sufinancirana sredstvima iz EU fondova, uz podršku Grada Križevaca. Jedinstvenom je ne čini samo njezin futuristički izgled, već i program koji spaja obrazovanje za djecu, mlade i opću populaciju, istraživanja svemira, umjetničke performanse i izložbe te popularizacija znanosti.

Do sada je kroz cijeli niz obrazovnih i popularno-znanstvenih programa oba projekta uključeno stotine djece i mladih ne samo iz Križevaca, već i iz susjednih gradova. U provedbu ovih programa uključeni su stručnjaci i znanstvenici, a dvojica doktora znanosti, fizičara, vratili su se iz inozemstva u Hrvatsku zahvaljujući ovim projektima.

Otvorenje u četvrtak

Službeno otvorenje zvjezdarnice u Križevcima održat će se u četvrtak, 20.travnja uz svečano otvorenje zakazano za podne, a kasnije je omogućen i obilazak najmodernjeg astronomskog centra u Hrvatskoj od 15:00 do 19:30 sati uz stručno vodstvo. U 20:00 predviđen je i Svemirski koncert. Više informacija pronađite ovdje.

PHOTOS BY: Facebook, Grad Križevci / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.