marjan2

Velike promjene na splitskom Marjanu: ‘Ovo je tek početak…’

GREEN_300_listici_sredina

Konačno kreće saniranje

Iz Društva Marjan objavili su da je jutros u Park-šumi Marjan započela sadnja na lokaciji Lubinski porat. Riječ je o ukupno 3000 sadnica na šest hektara.

U četvrtak ujutro konačno je započela sadnja opustošenih područja u Park šumi Marjan nakon sanacije od utjecaja potkornjaka. Podsjetimo, dijelovi splitskog Marjana uništeni su zog nametnika potkornjaka, koji uzrokuje naglo sušenje borova i propadanje.
Riječ je o velikom štetniku koji već dugi niz godina uništava drveće na tom području.

Marjan

Za sada je uređeno i za sadnju pripremljeno oko dva hektara područja iznad Lubinskog porta. To je područje jedno od onih koje je najviše stradalo od utjecaja ovog štetnog nametnika.

“Ovo je zaista početak sustavne brige o Marjanu, koji je desetljećima bio zanemarivan. Program provode stručne tvrtke koje su taj posao dobile na natječaju, a stručnim kadrovima ekipirali smo i Park šumu Marjan i ja bih rekao da je Marjan napokon u rukama stručnih ljudi koji ga zaista vole i brinu o njemu. Ove godine će se zasaditi oko 3000 stabala i to će biti početak koji će trajati nekoliko godina da bi se Park šuma Marjan revitalizirala i postala ono što svi želimo, a to je park i šuma usred Splita, ponos svih građana Splita”, kazao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Njegov zamjenik, Bojan Ivošević, dodao je da će se na Marjanu u ovoj godini posaditi 3000 sadnica na ukupno 6 hektara. U prvoj fazi radi se o 2 hektara i 1000 sadnica, od toga 500 sadnica alepskog bora, 200 sadnica pinije, 200 sadnica hrasta medunca i 100 sadnica česmine.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.