edward-howell-v7G32kVgM84-unsplash

Velika promjena u Kaliforniji: Novi zakon zahtijeva od stanovnika da kompostiraju ostatke hrane

GREEN_300_listici_sredina

Cilj smanjenje otpada na odlagalištima

Država Kalifornija uvela je novi zakon koji zahtijeva od kućanstava i poduzeća da kompostiraju sve ostatke hrane, umjesto da ih bacaju u smeće.

Novi kalifornijski zakon je stupio na snagu 1. siječnja 2022., iako ga je još 2016. godine potpisao tadašnji guverner Jerry Brown i još će trebati dvije godine da se u potpunosti uvede. Cilj zakona je smanjiti količinu ostataka hrane koja ide na odlagališta, gdje se razgrađuje i ispušta metan te se time planira smanjiti organski otpad na kalifornijskim odlagalištima za 75%, nakon što se u potpunosti implementira. Ovaj zakon je početak najvećeg nacionalnog programa za sprječavanje bacanja otpada hrane na odlagališta kao načina smanjenja emisija stakleničkih plinova i generiranja čiste energije.

Zakon će zahtijevati od općina diljem države da prikupljaju otpad od hrane za njegovu potencijalnu upotrebu u proizvodnji obnovljivog prirodnog plina za električnu energiju. Tu se cilja na metan, snažan plin za zagrijavanje koji nastaje kada organski materijal poput ostataka hrane leži na deponiju smeća. Smanjenje emisije metana je važno jer u razdoblju od 20 godina ima 84 puta snažniji učinak od ugljičnog dioksida.

Velika promjena

Još 2010. godine Kalifornija je naručila termalnu kartu države i identificirala odlagališta kao “primarne superemitere” stakleničkih plinova što je bio poticaj za pokret eliminacije organskog materijala. Koristi su izračunljive i stvarne, te se očekuje da će jedna godina preusmjeravanja otpada hrane do 2030. godine spriječiti 14 milijuna metričkih tona ugljičnih emisija tijekom životnog vijeka raspadanja tog smeća. To je jednako skidanju 3 milijuna vozila s ceste na godinu dana. No kako bi se to postiglo, stanovnici moraju odraditi svoj dio posla zajedno s lokalnim službama za gospodarenje otpadom. Kalifornijski odjel za recikliranje i oporavak resursa, također poznat kao CalRecycle, zadužen je za provođenje zakona i prepustio je svakoj jurisdikciji da odluči kako najbolje upravljati svojim uslugama otpada. Uz ovakvu veliku promjenu dolazi i puno informiranja. Zajednice i pojedinci bit će informirani o velikim prednostima kompostiranja; kako ono vraća hranjive tvari u tlo, poboljšava zadržavanje vode, smanjuje ovisnost o pesticidima istovremeno stvarajući dobra zelena radna mjesta u prikupljanju otpada i održivoj poljoprivredi. Očekuje se da će 50% kalifornijskih gradova imati uvedene programe kompostiranja do srpnja 2022.

“To je tektonski pomak”, rekao je Yaniv Scherson, glavni operativni direktor tvrtke Anaergia, koja pretvara otpad od hrane u kompost i obnovljivi prirodni plin. “To je sjajna demonstracija za industriju i za svijet, tako da oni razumiju da se možemo uhvatiti u koštac s najvećim emiterom metana, a to je organski otpad koji odlazi na odlagališta.” Ovakav zeleni pokret će zasigurno pokrenuti akciju i u drugim državama, ali biti dobar poticaj i primjer i ostalim državama u svijetu.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.