Ne postoji ništa bolje od mirisa pečene jabuke u kombinaciji sa cimetom kako se prožima kroz vaš dom. Ako inače radite klasičnu pitu od jabuka, ovaj put isprobajte crumble kocke od jabuka koje su jednostavne za napraviti i odlično rješenje za sve ljubitelje jabuka. Ove veganske kocke puno je lakše napraviti nego cijelu pitu i izvrsna su ideja kada trebate nahraniti veću grupu ljudi s ograničenim budžetom.
Ako žudite za hrskavim kolačima, ove kocke imaju onaj nezamijenjivi slatki okus cimeta i jabuke, ali s dodatnom hrskavošću. Za razliku od običnog crumblea od jabuke, ove kocke imaju bazu od mljevenih oraha, zobi, kokosovog šećera, cimeta, kardamoma i veganskog maslaca. Dio se koristi za koru ovih kocki, dok se ostatak čuva za završni crumble na vrhu. Između je debeli sloj maslaca od jabuka (vrlo ga je jednostavno napraviti kod kuće), a zatim sloj tanko narezanih i začinjenih jabuka. Na kraju dolazi ona prekrasna mješavina zobenih mrvica s orašastim plodovima. Na kraju dobivamo slatko, hrskavo i karamelizirano jelo od jabuka.
Sastojci
Za crumble:
- 1 ½ šalice oraha
- 2 šalice bezglutenske zobi
- 1 šalica kokosovog šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- ½ žličice mljevenog kardamoma
- ¼ žličice soli
- ⅔ šalice veganskog maslaca
Za nadjev:
- 3 jabuke za kuhanje (pink ladies, granny smith ili Cortland)
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica mješavine brašna bez glutena
- ½ žličice mljevenog cimeta
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- ¼ žličice kardamoma
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica maslaca od jabuke (možete koristiti i kašu od jabuke ili kokosovo ulje)
Upute:
- U procesoru izmiksajte orahe, zob, kokosov šećer, prašak za pecivo, cimet, kardamom i sol dok se dobro ne Dodajte veganski maslac i ponovno miksajte dok ne dobijete teksturu poput tijesta.
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i obložite posudu za pečenje papirom za pečenje. Za ovaj recept koristite posudu za pečenje veličine
- Dodajte ⅓ smjese tijesta na dno posude i napravite ravnomjeran Druge ⅔ tijesta ostavite za crumble nadjev. Stavite posudu za pečenje u pećnicu i pecite 10 minuta ili dok ne postane lagano zlatne boje.
- Dok se prvi dio peče, pripremite Narežite ih na tanke ploške i ubacite u zdjelu zajedno s javorovim sirupom, brašnom, cimetom, muškatnim oraščićem, kardamomom i ekstraktom vanilije. Lagano promiješajte da se sjedini.
- Maslac od jabuke premažite u ravnomjernom sloju preko prethodno skuhane podloge, a zatim preko toga rasporedite začinjene kriške jabuke u ravnomjernom
- Preostalo tijesto pospite po kriškama Vratite u pećnicu da se peče još 30-40 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju i ne zapeče.
- Ostavite crumble da se potpuno ohladi (cca. 1 sat) prije rezanja na kocke