Veganske tenisice su hit među trendseterima

GREEN_300_listici_sredina

Odavno izašle iz sfere obuće namijenjene isključivo sportskim terenima, tenisice su danas simbol urban livinga.

Uzevši u obzir da je dobar par casual tenisica neophodan u današnjem način života u kojem više vremena provodimo u udobnosti doma ili prirodi, postali smo osviješteni i samog načina proizvodnje naše obuće.

Nisu više dizajn, funkcionalnost ili udobnost u fokusu. Velik naglasak se stavlja i na proces proizvodnje obuće koja je održiva, izrađena od recikliranih materijala, a onda naravno, i lijepa!

Veja

Brand koji već dvije godine ne silazi s popisa omiljenih tenisica koje kupuju modni znalci. Tenisice s prepoznatljivim V već su nekoliko sezona omiljena ulična obuća, a najveći so boom u prodaji doživjeli kada je svoj par prošetala i Meghan Markle. Francuski brand Veja  brzo se uvukao pod kožu i klijentima izvan kraljevskih dvora. Proizvedene u Brazilu ove tenisice su spoj recikliranog pamuka i reciklirane plastike, te divlje gume iz Amazone.

Etiko

Odličnu priču priča mali obiteljski biznis koji se pretvorio u svjetsku uspješnicu. Australska obitelj Savaidis je odlučila stvoriti brand tenisica za koje su željeli biti sigurni da su ih izradili radnici koji rade u humanim uvjetima. Na prvi pogled Etiko tenisice podsjećaju na popularni Converseov model All Star, no već uvid u sastav i način izrade vas uvodi u neku drugu modnu priču. Naime, Etiko tenisice se ističu Fairtrade certifikatom te u potpunosti veganskom izradom. Certifikat Fairtrade obilježava brandove koji posluju transparentno, pošteno te poštuju pravila tržišta, što je rijetkost u poslovanju modnih high street brandova.

Ahimsa

Na indijskom sinonim za „nenasilje“, brand Ahimsa doista u svom poslovanju promiče značenje ove riječi. Tenisice Ahimsa izrađene su od veganskih materijala poput drveta, prirodnog pluta, recikliranih vlakana od PET boca te recikliranog pamuka. Ukoliko u procesu izrade tenisica ostane višak materijala, on se ponovno prerađuje i reciklira. Zaposlenici tvornice u kojima se proizvode tenisice Ahimsa plaćeni su više od uobičajenog, te je brand tenisica i zbog toga uvršten na zelenu listu poslodavaca.

Po-Zu

Brand tenisica Po-Zu ističe se svojim promišljenim dizajnom, izradom i funkcionalnošću. Ove tenisice na prvi pogled izgledaju poput pravog IT komada koji će rado nositi svi zaljubljenici u street style kulturu, kao i zaljubljenici u franšizu Star Wars (jednu sezonu je obilježila obuća inspirirana upravo likovima popularnog filmskog klasika). Ipak, Po-Zu tenisice su dobile i dodatnu vrijednost kada su istaknuli kako za proizvodnju obuće korisnike isključivo organski pamuk koji se uzgaja bez dodataka pesticida, zbog čega ne sudjeluju u dodatnom zagađivanju i stvaranja ugljičnog otiska.

PHOTOS BY: PR / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.