leandra-bischofberger-x76GeqnSfx0-unsplash

Veganska prijestolnica od sada je u Europi. Jeste li već posjetili ovaj grad?

GREEN_300_listici_sredina

Gotovo 300 restorana s biljnom prehranom

Biljna prehrana postaje sve popularnija, a čini se kako Europa prednjači s destinacijama gdje možete kao kraljevi uživati u bogatoj gastronomiji specijaliziranoj za vegane, vegetarijance i one koji se tako osjećaju.

Prema portalu specijaliziranom za gastronomiju Chef’s Pencil, novi grad kao prijestolnica veganstva je Brighton i Hove u Engleskoj. I dok je neko vrijeme tu titulu imao Portland u Oregonu čini se kako je Europa postala vodeća u ponudi veganskih i vegetarijanskih jela u svijetu. Ovo je prvi put da portal nije imenovao Portland ili Bristol u Velikoj Britaniji kao vegansku prijestolnicu, a Brighton i Hove su pobijedili druge vodeće konkurente kao što su Seattle, Washington u SAD-u i Berlin u Njemačkoj. Grad naime, ima više od 240 restorana prilagođenih veganima i vegetarijancima, uključujući popularna mjesta za pizzu na biljnoj bazi, pa čak i sushi prilagođen ljubiteljima isključivo biljne prehrane.

Chef’s Pencil se oslanja na podatke iz Google trendova kako bi odredio veganske trendove diljem svijeta, a pretraživanja su pokazala najveći interes za veganstvo u Brightonu i Hoveu. Iz Chef’s Pencil-a također su otkrili da je Velika Britanija prednjačila u svijetu kao najpopularnija zemlja za vegane, a slijede je Njemačka, Austrija, Novi Zeland i Australija. SAD je trenutno na 11 mjestu na listi. Ne čudi da je Velika Britanija na vrhu ljestvice, jer mnogi restorani, čak i veliki lanci brze hrane, nude sve veći broj veganskih artikala na svojim jelovnicima. Potrošači također mogu pronaći veganske opcije u svakoj trgovini u zemlji. “Količina izbora ovih dana je apsolutno fantastična. Gotovo svaka kategorija u supermarketima sada ima biljne opcije, što olakšava više nego ikad onima koji započinju život bez mesnih proizvoda ili planiraju u svoju prehranu uvesti više dana bez mesa”, ”, rekao je za strane medije Derek Sarno, voditelj inovacija biljne hrane u najvećem britanskom lancu supermarketa, Tesco. 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.