pexels-lisa-12488534

Večeras će se nad Hrvatskom moći vidjeti meteorska kiša

GREEN_300_listici_sredina

Poručili iz Zvjezdarnice Zagreb

U noći s 3. na 4. siječnja na nebu će biti pojačane meteorske aktivnosti zbog kojih će se stvoriti meteorska kiša. Vidljivost će biti uvjetovana vremenskim prilikama, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu.

Večeras se očekuje meteorska kiša na području cijele Hrvatske zbog pojačane meteorske aktivnosti. Vidljivost će biti uvjetovana vremenskim prilikama, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu, poručili su iz Zvjezdarnice Zagreb. U ova doba godine aktivni su meteori Quadrantidi.

Kako bi se bolje vidjeli, stručnjaci preporučuju odlazak izvan gradova kako bi bila što veća tama. Važno je izbjeći svjetlosno onečišćenje, što utječe na vidljivost meteora. Događaj treba gledati u noćnim satima, između ponoći i zore.

“U idealnim uvjetima i tijekom najveće aktivnosti Quadrantida može se vidjeti 120 meteora po satu, što podrazumijeva da je radijant meteorske kiše u razini zenita, a u prosjeku je vidljivo od 90 do 100 meteora po satu”, rekao je Ivan Romštajn iz zvjezdarnice u Zagrebu.

Meteorska kiša

Vidljivo ishodište meteora, nalazi se blizu horizonta u blizini zviježđa Velikog medvjeda te uobičajeno ostavlja žuti ili plavi trag na noćnom nebu. No, bude li večeras oblačno, nažalost meteorska kiša neće biti vidljiva.

Kada putanja kometa siječe Zemljinu stazu, na tom dijelu bude maksimum aktivnosti, što nam omogućuje vidljivost meteora na noćnom nebu.

Iako je matično tijelo klasificirano kao asteroid, on je zasigurno imao svoju kometsku prošlost, rekao je Romštajn.

Quadrantida

Kako prenosi Index, kada se komet istroši i izgubi svoje lako hlapljive materijale, onda se može klasificirati kao asteroid. Taj ranije izbačeni materijal kometa je ostao na stazi. Kada se Zemlja najviše približi stazi, gdje je najgušći roj tih čestica, to rezultira meteorskom kišom.

Pojačana aktivnost Quadrantida je od 28. prosinca do 12. siječnja, no 3. i 4. siječnja je najveća aktivnost, a ostatak siječnja je riječ o sporadičnoj pojavi meteora. Vidljivost je moguća još i dan poslije.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.