Već 8 godina u top 100 održivih destinacija svijeta: Mali Lošinj zeleni je raj i idealno mjesto za odmor

GREEN_300_listici_sredina

Brojna međunarodna priznanja za održivost

Mali Lošinj, poznat po svojim prirodnim ljepotama, mjesto je na našem Jadranu koje se može pohvaliti brojnim ostvarenim održivim ciljevima. Nije ni čudo što se već 8 godina nalazi u top 100 održivih destinacija svijeta i što je dobio brojna međunarodna priznanja za održivost u turizmu.

Mali Lošinj, prepoznat po svojoj iznimnoj prirodnoj ljepoti i kulturnoj baštini, kontinuirano se od 2016. godine nalazi među Top 100 održivih destinacija svijeta prema prestižnoj listi neprofitne fundacije Green Destinations. Ova pozicija nije rezultat slučajnosti, već sustavnog i predanog rada na održivom razvoju turizma, što je dodatno potvrđeno i Srebrnom nagradom u programu Green Destinations Award 2022. godine. Ovaj program ocjenjuje i certificira destinacije na temelju okolišnih, socio-ekonomskih i kulturnih pokazatelja, a Mali Lošinj je posebno pohvaljen za svoje napore u očuvanju kulturnih dobara, prirode i krajolika.

Lošinj

Mali Lošinj je 2018. godine postao jedna od šest destinacija uključenih u Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma (CROSTO). CROSTO prati 14 indikatora održivosti, uključujući ekonomske, socijalne, okolišne i prostorne pokazatelje. Lošinj se u ovoj grupi izdvaja jer od 2014. godine sustavno prati većinu tih indikatora, čime je stekao značajnu prednost i postao primjer dobre prakse u Hrvatskoj.

Jedan od ključnih projekata koji podupire ovu inicijativu je izrada studije o održivosti razvoja turizma i turističkog nosivog kapaciteta, naručena od Instituta za turizam. Ova studija ima za cilj uskladiti razvojne mogućnosti s prirodnim ograničenjima destinacije, čime se osigurava dugoročna ravnoteža između očuvanja prirodne i kulturne baštine te turističke aktivnosti.

Suradnja s lokalnom zajednicom i obrazovnim ustanovama ključna je za uspjeh ovih inicijativa. Eko vrtić i Dječji vrtić “Cvrčak”, kao i osnovna škola “Mario Martinolić” sa svojim programom “Mali zadrugari”, uključeni su u različite projekte održivog razvoja. Srednja škola “Ambroz Haračić” sudjeluje u obnovi tradicijskog školskog broda Loger “Nerezinac”, čime se očuvanje pomorske baštine aktivno prenosi na mlađe generacije.

Civilni sektor također igra važnu ulogu u očuvanju okoliša. Program “Adopt a beach” uključuje lokalne udruge i klubove koji se brinu o čistoći plaža tijekom cijele godine. Ekološka akcija “More zna, otok pamti”, najveća je akcija čišćenja podmorja, obale i šumskih puteva, koja okuplja preko 300 volontera.

U gospodarskom sektoru, Mali Lošinj se može pohvaliti upravljanjem okolišem prema normama ISO 14001:2015 i ISO 50001:2011. Kamp Baldarin je dobitnik ekocamping certifikata, što potvrđuje predanost održivom razvoju, zaštiti okoliša, sigurnosti i kvaliteti u camping industriji. Ekološki pročišćivači otpadnih voda dodatno doprinose očuvanju okoliša, dok projekt “Sigurno kampiranje u šumi kampa Čikat” uključuje održivo upravljanje šumom, odvajanje otpada, nabavu kompostera, zamjenu rasvjetnih tijela LED svjetlima, sadnju novih biljaka, suradnju s lokalnim proizvođačima, punionice za električna vozila i fotonaponske elektrane.

Lošinj

Lokalna samouprava također aktivno doprinosi održivosti kroz projekte e-mobilnosti, elektrifikacije flote vozila, uvođenje inovativnih koncepata za mobilnost (on-demand, sharing, e-bus), te korištenje obnovljivih izvora energije za napajanje vozila. Energetska zadruga Apsyrtides uključuje 35 zadrugara i ulaže u projekte solarnih elektrana, poput SE Filozići (500 kW), kao i manje projekte na javnim i poslovnim zgradama.

Samoodrživi otok Unije koristi desalinizator, fotonaponsku elektranu i energy box sustav koji vlasnicima omogućuje praćenje potrošnje energije u njihovim objektima. Solarne elektrane Ustrine (9,99 MW) i Ilovik dodatno doprinose energetskoj održivosti otoka.

U području gospodarenja otpadom, izgrađeno je i opremljeno reciklažno dvorište, kompostana, a postotak odvajanja otpada je 28%.

Grad Mali Lošinj je također usvojio Akcijski plan energetski održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP), koji uključuje mjere za ublažavanje i povećanje otpornosti prema klimatskim promjenama u sektorima poput poljoprivrede, turizma, ribarstva, šumarstva, prirodnih ekosustava i bioraznolikosti, zdravstva i vodoopskrbe.

Održivi turizam na Lošinju također uključuje brojne edukacijske programe za dionike u turizmu, civilni sektor i obrazovne institucije. Program “Za ljepši i čišći Lošinj” tijekom posljednjih deset godina podijelio je više od 10.000 sadnica bilja, a u svrhu povećanja odvajanja otpada iznajmljivačima je podijeljeno 2.500 spremnika za razdvajanje otpada. U 2022. godini podijeljeno je 1.500 staklenih boca s natpisom promoviranja izvorne pitke vode iz Vranskog jezera.

Lošinj

Suradnja s Institutom Plavi svijet dodatno naglašava ekološku svijest Malog Lošinja. Cresko-lošinjski arhipelag dom je više od 250 dobrih dupina, a Institut Plavi svijet provodi istraživanja i programe zaštite morskog okoliša, uključujući edukativne aktivnosti usmjerene na očuvanje morskih ekosustava.

Mali Lošinj svojim naporima i postignućima u području održivog turizma postavlja visok standard i služi kao inspiracija drugim destinacijama koje teže održivom razvoju.  Ova destinacija pokazuje kako odgovorno upravljanje resursima može donijeti koristi ne samo okolišu, već i lokalnoj zajednici, gospodarstvu i kulturi, potvrđujući svoju poziciju među  najboljim održivim destinacijama svijeta.

Kako bi potvrdili primat, u tijeku je proces recertificiranja destinacije prema Green Destinations modelu i nadamo se da će Mali Losinj biti prva destinacija u Hrvatskoj sa Zlatnom nagradom među vodećim održivim destinacijama svijeta.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.