karl-hornfeldt-FARCyTzpmak-unsplash

Važno pitanje za Europsku uniju: Znate li koliko jestivog ulja svakodnevno ‘spale’ dizelaši?

GREEN_300_listici_sredina

Brzi i gladni?

Kako prenosi HAK, unatoč tome što cijene hrane vrtoglavo rastu, trenutno se dizelu dodaje otprilike sedam posto proizvoda od biljnih ulja, a u benzin se obično miješa pet do deset posto bioetanola.

Unatoč rastu cijena hrane, velike količine uljane repice i suncokretovog ulja i dalje završavaju u spremnicima automobila u EU kao biodizel. Organizacija Transport & Environment (T&E) izračunala je u da se svaki dan spaljuje 17.000 tona uljane repice i suncokretovog ulja, što je ekvivalent oko 19 milijuna boca jestivog ulja.

Ukupno 18 posto biljnih ulja u svijetu prerađuje se u biogorivo koje je također pogodno za konzumaciju. Potrošnja je posebno visoka u Europi: prema izvješću, 58 posto repičinog ulja i 9 posto suncokretovog ulja u posljednjih pet godina završilo je u spremnicima automobila i kamiona. Velike količine soje i palminog ulja, koji su važna osnovna hrana u drugim regijama, također se prerađuju u biodizel, uključujući 50 posto uvezenog palminog ulja i 32 posto sojinog ulja.

Trenutno se dizelu obično dodaje sedam posto proizvoda od biljnih ulja. Benzin se obično miješa s pet do deset posto bioetanola, koji se obično proizvodi od žitarica i cikle. Cilj ovih mjera je smanjiti ravnotežu CO₂. U prethodnoj studiji T&E je izračunao da se 10.000 tona pšenice u Europi svaki dan na ovaj način spali u automobilima. Ključno pitanje je, ima li smisla nastaviti kratkoročno s ovom praksom kada se dijelovi svijeta (Afrika, Azija…) suočavaju s glađu…

Izvor: revijahak.hr 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.