ivan-bandura-6wSevhW1Dzc-unsplash

Varšava razmatra izvlačenje topline iz kanalizacijskog sustava

GREEN_300_listici_sredina

Pozitivni ekonomski, ekološki i društveni učinci

Varšava bi uskoro mogla početi izvlačiti toplinu iz tehnoloških procesa koji prate pročišćavanje otpadnih voda, piše na službenoj stranici grada. Navedena toplina se zatim može koristiti u distribucijskoj mreži kojom upravlja energetski subjekt te za potrebe vodoopskrbe.

U kontekstu energetske krize koja je zahvatila Europu, vlasti posvuda traže prilike za diverzifikaciju opskrbe energijom i osiguravanje tople zime. U ovoj potrazi čak bi i otpad mogao biti opcija, kako se pokazalo. Vodoopskrba i kanalizacijska tvrtka MPWiK i Veolia Energia Warszawa, upravitelj najveće toplinske mreže u Europskoj uniji koja opskrbljuje više od 80% zgrada u glavnom gradu Poljske, od sada će proučiti mogućnosti povrata topline u dva postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda – Czajka i Południe – kao i u kanalizacijskim kolektorima i drugim instalacijama kojima upravlja MPWiK. Cilj je početi koristiti toplinu za potrebe grada, odnosno opskrbu njome za centralno grijanje Varšave stambenih i industrijskih zgrada.

Suradnja će započeti procjenom potencijala ovih izvora i tehničkih mogućnosti njihova iskorištavanja, navodi se u priopćenju. Potvrde li se uspješne prognoze, mogle bi rezultirati sklapanjem ugovora za projektiranje postrojenja za izvlačenje topline iz dvaju pročistača otpadnih voda i kolektora te izgradnjom modernog sustava za njihovo uspješno korištenje.

Projekt se dobro uklapa u ambiciozne ciljeve Varšave, postavljene u strategiji #Warszawa2030 koja se odnosi na emisiju zagađivača i stakleničkih plinova. Time spada u koncept kružnog gospodarstva i ideju smanjenja potrošnje fosilnih goriva u korist obnovljivih izvora energije. Grupa Veolia već je uspješno implementirala takvo rješenje u selu Szlachęcin (u blizini Poznana) i nada se da bi trenutna suradnja mogla imati pozitivne ekonomske, ekološke i društvene učinke i za poljsku prijestolnicu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.