Nagli pad temperatura očituje se i na našem organizmu. A da bismo se se što prije prilagodili na hladnije dana, mogu nam pomoći ukusna povrtna variva. Grah je namirnica koja obiluje proteinima, dok će kelj blagotvorno utjecati na našu probavu, a ako još ovu kombinaciju začinite ‘ljutinom’, bez sumnje ćete se i zagrijati.
Stoga, donosimo vam jednostavan recept za malo ljući okus i one koji vole “spicy” hranu. Naravno, želite li da vaše varivo bude blago, samo uklonite ljute začine ili smanjite njihovu količinu.
Sastojci
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 luk, nasjeckan
- 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- 1 velika mrkva, nasjeckana
- 2 stabljike celera, nasjeckane
- 2 (limenke) graha, ocijeđenog i ispranog
- 2 žličice svježeg ružmarina, nasjeckanog
- 1/2 žličice kajenskog papra
- 1/2 žlice krupne soli, crni papar, mljevena crvena paprika
- 4 šalice svježeg narezanog kelja
- 1/2 žličice tabasca
Priprema
U velikom loncu, na srednje jakoj vatri, dodajte ulje i luk te pirjajte 5 do 6 minuta, dok ne omekša. Dodajte češnjak, mrkvu i celer te nastavite kuhati još 6 minuta. Povrće nemojte prekuhati. Dodajte grah, ružmarin, sol, kajenski papar, crni papar, tabasco i mljevenu crvenu paprika, podlijte sa 2 dcl vode i pričekajte da proključa. Dodajte narezani kelj i kuhajte nepokriveno 20-ak minuta dok povrće ne omekša.