varivo kelj i grah na

Varivo od kelja i graha za jesenske dane: Grije organizam i blagotvorno djeluje na vašu probavu

GREEN_300_listici_sredina

Neka bude 'spicy'

Počinje sezona toplih variva koja će vašem organizmu dati potrebne nutrijente, ali i zagrijati ga. Donosimo vam recept za 'spicy' jelo od povrća, kao stvoreno za hladne, kišne dane.

Nagli pad temperatura očituje se i na našem organizmu. A da bismo se se što prije prilagodili na hladnije dana, mogu nam pomoći ukusna povrtna variva. Grah je namirnica koja obiluje proteinima, dok će kelj blagotvorno utjecati na našu probavu, a ako još ovu kombinaciju začinite ‘ljutinom’, bez sumnje ćete se i zagrijati.

Stoga, donosimo vam jednostavan recept za malo ljući okus i one koji vole “spicy” hranu. Naravno, želite li da vaše varivo bude blago, samo uklonite ljute začine ili smanjite njihovu količinu.

Sastojci
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckan
  • 4 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 1 velika mrkva, nasjeckana
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 2 (limenke) graha, ocijeđenog i ispranog
  • 2 žličice svježeg ružmarina, nasjeckanog
  • 1/2 žličice kajenskog papra
  • 1/2 žlice krupne soli, crni papar, mljevena crvena paprika
  • 4 šalice svježeg narezanog kelja
  • 1/2 žličice tabasca
Priprema

U velikom loncu, na srednje jakoj vatri, dodajte ulje i luk te pirjajte 5 do 6 minuta, dok ne omekša. Dodajte češnjak, mrkvu i celer te nastavite kuhati još 6 minuta. Povrće nemojte prekuhati. Dodajte   grah, ružmarin, sol, kajenski papar, crni papar, tabasco i mljevenu crvenu paprika, podlijte sa 2 dcl vode i pričekajte da proključa. Dodajte narezani kelj i kuhajte nepokriveno 20-ak minuta dok povrće ne omekša.

 

PHOTOS BY: Pexels/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.