12 Best Veggies & Herbs to Regrow from Kitchen Scraps

Uzgojite novo voće i povrće iz kuhinjskih ostataka!

GREEN_300_listici_sredina

Smanjite bacanje hrane

Zamislite svoju kuhinju s neograničenim izvorom voća i povrća. Ako vam to zvuči kao znanstvena fantastika, iznenaditi ćete se kad naučite da je to zapravo rutinski vrtlarski trik koji vam štedi novac, smanjuje bacanje hrane i održava svježu zalihu namirnica u vašoj kuhinji.

S obzirom na to da hrana u zadnje vrijeme sve više poskupljuje, dobro je naučiti različite trikove koji će nam pomoći uštedjeti novce i omogućiti zdrave namirnice, a osim toga smanjiti i otpad u kuhinji. Kupujete li za svoje kućanstvo, znate da je to jedan od najvećih troškova vezanih uz vaš dom i obitelj. A nabaviti istinski svježe, organsko, sezonsko voće i povrće još je važnije.

Dobro je znati da određene namirnice možete uzgajati sami, a što je još bolje, mnoge od njih možete uzgojiti iz ostataka koje biste inače bacili. Ne morate biti stručnjak za vrtlarstvo da biste ponovno uzgojili povrće. Mnogo voća, povrća i bilja lako će ponovno izrasti u vodi ili tlu. Ovisno o tome što ponovno uzgajate, to možete učiniti u svojoj kuhinji ili, eventualno, premjestiti povrće u svoj vrt. U nastavku vam donosimo prijedloge namirnica koje možete iskoristiti za pokretanju svog vrta s biljem i povrćem ponovno uzgojenim od kuhinjskih ostataka.

Lukovica povrća

Zeleni luk, poriluk i komorač mogu lako ponovno izrasti. Odrežite do nejestivog bijelog korijenja i stavite ih s izrezanom stranom prema gore u vodu do pola puta do vrha. Zatim redovito osvježavajte vodu. Možete ponovno uzgojiti i lukovice luka i češnjaka. Njih posadite izravno u tlo, a ne u vodu. Pokrijte bazu korijena i držite vrh izložen. Ako imate lukovicu češnjaka koja je već proklijala, stavite češnjak u malu količinu vode i on će početi ponovno rasti. Zatim možete prenijeti u tlo.

Korjenasto povrće i mrkva

Zelena repa i cikla su nevjerojatno zdrave i svestrane pa je super što se, kao i drugo lisnato povrće, također mogu ponovno posaditi od ostataka. Kada režete svježu repu ili ciklu, ostavite oko dva centimetara vrha povrća na pola, ne žilavi korijen, već vrh gdje raste zelenje. Stavite s prerezanom stranom prema dolje u upola manje vode i redovito mijenjajte. Uskoro će se pojaviti svježe zelenje. Ovaj postupak vrijedi i za mrkvu. Odrežite gornji vrh mrkve i stavite ga u malo vode. Polako će početi puštati korijenje pa ga nakon toga premjestite u zemlju.

Lisnato povrće

Lisnato povrće je najzdravija hrana koju možete staviti na svoj tanjur, puna vitamina, minerala i vlakana. Vlastito lisnato povrće je također vrlo lako za uzgojiti. Bilo da je to zelena salata, celer ili čak bok choy, njihovu nejestivu bazu možete upotrijebiti da izniknete zdravo novo zelenje. Sve što trebate napraviti je postaviti odrezani donji dio salate u malu posudu ili pladanj s otprilike 2 cm vode, tako da je prerezana strana prema gore. Redovito mijenjajte vodu i za nekoliko dana trebali biste imati svježe novo zelje. Premjestite ih u vrt kada dobiju korijenje.

Začinsko bilje

Bosiljak, peršin ili korijander kupljeni u trgovini mogu ponovo pustiti korijenje za nekoliko dana. Uklonite lišće prema dnu stabljike i stavite u (toplu) vodu kao što biste stavili buket cvijeća. Nakon što korijenje počne rasti za nekoliko tjedana, možete posaditi u tlo. Biljke vole puno sunca i vode i u pravom okruženju mogu dosta narasti.

Avokado

Uzmite sjemenku avokada, osušite je i ogulite tamnu kožicu. Uz pomoć tri čačkalice postavite sjemenku ravnom stranom prema dolje u čašu vode tako da polovica sjemenke bude uronjena. Za nekoliko dana polako ćete vidjeti korijen, a potom i zeleni izdanak, koji će na kraju postati vaše drvo avokada. Nakon što klica ima dva zdrava lista, vrijeme je za presađivanje iz vode u veliku teglu. To može biti dugoročan projekt, ali postignuće uzgoja stvarnog stabla iz jednostavnog voća više je nego zadovoljavajuće.

Ananas

Slično avokadu, nemojte očekivati da ćete imati zreli, sočni ananas u roku dva tjedna, ali u ovome ima prednosti. Nakon što skinete lisnati vrh ananasa, stavite ga u malo vode ili zemlje. Trebao bi se ukorijeniti za nekoliko tjedana. Nećete vidjeti plodove tako uskoro, ali ćete imati divnu sobnu biljku. A ako su uvjeti dobri, za nekoliko godina biste mogli imati i ananas.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.