hans-isaacson-cPdOnydLPnY-unsplash

Uzgojili su stablo u laboratoriju: Sada možemo 3D printati drvo koliko god hoćemo

GREEN_300_listici_sredina

Bez sječe šuma

Ovo je prva metoda koja koristi tzv. tkivni inženjering za proizvodnju biljne tvari u laboratoriju. Do sada su znanstvenici ovu metodu koristili samo za kulturu životinjskih stanica. Uspjeli su uzgojiti drvo uz pomoć stanica obične cinije.

Od početka ljudske civilizacije istrebljeno je oko 54 posto ukupne populacije drveća na Zemlji, pokazalo je globalno istraživanje šuma, ali nova tehnologija mogla bi tome stati na kraj. Znanstvenici su uspješno demonstrirali tehniku koja omogućuje 3D ispis drva uzgojenog u laboratoriju i to u bilo koji oblik ili veličinu! U prijevodu, ako trebate drveni stol možete ga izravno isprintati, a da pritom ne strada niti jedno stablo, a pritom ne nastaje nikakav otpad.

Drvo za printanje stvoreno je u laboratoriju, iz stanica biljke obične cinije u kombinaciji s tekućim medijem i gel otopinom hormona i hranjivih tvari. Istraživači su kontrolirali fizikalna i mehanička svojstva drva promjenom koncentracije hormona. Promjenom koncentracije ovih hormona, istraživači su mogli kontrolirati krutost, čvrstoću, gustoću i razna druga fizička i mehanička svojstva laboratorijski uzgojene biljne tvari. Studija o pothvatu objavljena je u časopisu Materials Today u svibnju ove godine, a cijeli je proces pokazao da sječa šuma uskoro više neće biti potrebna za drvnu industriju.

Nakon što je završila svoj istraživački rad, glavna autorica Ashley Beckwith, osnovala je tvrtku pod nazivom FORAY Bioscience za daljnji razvoj novih tehnika i metoda za uzgoj drva bez rezanja drveća. Sadašnji pristup koji uključuje uzgoj biljne tvari iz stanica cinije samo je prvi korak u tom smjeru. Riječ je o prvoj metodi koja koristi tzv. tkivni inženjering za proizvodnju biljne tvari u laboratoriju. Naime, do sada su znanstvenici ovu metodu koristili samo za kulturu životinjskih stanica.

“Analogni koncepti nisu prevedeni na prostor kulture biljaka, posebice u pogledu proizvodnje materijala. Ovaj rad stoga predstavlja prvi pogled na pristup stanične poljoprivrede za stvaranje biljnog materijala,” ističu istraživači u svojoj studiji.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.