Uz ovu aplikaciju u svakom trenutku znate kakav zrak udišete!

GREEN_300_listici_sredina

Informacije važne za zdravlje

Informacije o kvaliteti zraka ovih dana smjestile su Zagreb na samo dno liste europskih metropola. Možda niste sigurni je li magla s kojom se ujutro budimo posljedica vlažne zime ili čestica smoga u zraku, no, podaci pokazuju kako je Zagreb jedan od gradova s najlošijom kvalitetom zraka u Europi.

Hrvatska Agencija za okoliš i prirodu na svojim stranicama redovito izvještava o kvaliteti zraka, a samo u prvoj polovici siječnja, Zagreb je više dana bio u crvenom nego u zelenom. Danas kad znamo malo više o respiratornim problemima, važnosti udisanja čistog zraka i prevencije, čini se nužnim biti informiran ne samo o vremenskim uvjetima nego i o kvaliteti zraka.
Baš kao što vodimo računa o kvaliteti vode i hrane koju unosimo u organizam, iznimno je važno biti svjestan kvalitete zraka kojeg udišemo. Osim toga, važno je informacije dobiti u stvarnom vremenu kako biste mogli odlučiti hoćete li danas izbjeći pojedine zone i lokacije te želite li možda baš taj dan kad je vaš grad u crvenom, pobjeći u prirodu i office to go. Upravo te podatke pruža aplikacija za mjerenje kvalitete zraka Airly, koja očitava podatke o čistoći zraka u više od 4500 lokacija diljem svijeta. Ono što je jako bitno, ova aplikacija na jednostavan i svima razumljiv način pokazuje kvalitetu zraka u vašem gradu, konkretnije, na svakoj pojedinoj lokaciji gdje je postavljen senzor i to u realnom vremenu.

To znači da možete birati u koji ćete park, igralište odnosno dio grada odvesti svoje dijete ili gdje ćete i kad joggirati jer možete pratiti koji su dijelovi grada s lošijom odnosno boljom kvalitetom zraka. Ta razlika ovisi o mikrolokaciji i nizu čimbenika na koje ne možete utjecati poput blizine prometnica, industrijskih postrojenja, količine zelenih površina, nadmorske visine i sličnih uvjeta, no, sasvim sigurno možete utjecati na vlastitu informiranost o kvaliteti zraka te na temelju tih informacija planirati vlastite aktivnosti na otvorenome.
Istraživanja pokazuju kako je onečišćenje zraka jedan od većih čimbenika koji imaju negativan utjecaj na zdravlje. Pa zašto brigu o vlastitom zdravlju ne uzeti u svoje ruke? Ako znate da kvaliteta vode nije dovoljno dobra za piće, a tu informaciju uglavnom dobijemo od nadležnih službi, to znači da tu vodu nećete piti. No, zašto ne biste isto učinili i kad je u pitanju zrak koji dišemo.

Disanje je nesvjesno i refleksno, no, naše znanje i pravovremena informacija o većoj ili manjoj kvaliteti zraka može nas navesti da svjesno mijenjamo navike, ponašanje i lokacije koje posjećujemo i kojima se krećemo. Uzmimo kao primjer rutu kojom trčimo jer znamo koliko je tjelovježba važna za naše zdravlje. Trčanje zahtijeva iznimnu respiratornu aktivnost i ako trčimo dijelom grada koji pokazuje lošu kvalitetu zraka, kontinuirana i svakodnevna izloženost takvom zraku može ostaviti posljedice po respiratorno zdravlje bez obzira na to što se bavimo zdravom aktivnošću.
Zato jednostavna i besplatna aplikacija kao što je Airly može značajno utjecati na vašu informiranost i kvalitetu života. Ne dozvolite sebi neznanje kad su informacije važne za vaše zdravlje tako jednostavno i lako dostupne. Još zanimljivije, aplikaciju možete personalizirati te možete uključiti jednostavne notifikacije koje vas ovisno o lokaciji, upozoravaju kad se kvaliteta zraka u vašem okruženju promijenila. Tako je jednostavno brinuti o zdravlju kad su potrebne informacije dostupne na vašem mobilnom telefonu.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Airly / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.