pexels-jeshootscom-1201996

Uz nogomet idu i grickalice. Donosimo vam recepte za one najfinije!

GREEN_300_listici_sredina

I slatko i slano

Gledanje nogometa naprosto mami da na stolu imamo nešto za prigristi. Možda je ovo prvenstvo koje se prvi put održava zimi idealno vrijeme da masne i nezdrave grickalice zamijenimo onim zdravijim i nutritivnijim. Donosimo vam neke ideje koje vrijedi isprobati.

Svjetsko nogometno prvenstvo u punom je jeku, a već smo skoro zakoračili u prvi odigrani tjedan. Prvi puta najvažnije nogometno natjecanje održava se u zimsko doba godine, a termini utakmica poprilično su neuobičajeni. Pivo, nogomet i grickalice, ovakav je otprilike redoslijed na koji su mnogi navikli, samo što ovog puta vani nije 30 Celzijevih stupnjeva i čipsevi nekako ne sjedaju u 11 ujutro. Možda je ovaj mundijal pravo vrijeme da mijenjamo navike i u svoju “nogometnu rutinu” ubacimo i nešto malo zdravlja i brige o okolišu. Umjesto kupnje razno raznih grickalica u plastičnim ambalažama, odlučite se da ih ovog puta napravite kod kuće. Vjerujete nam, daleko su zdravije i ukusnije. Donosimo neke od recepata.

Čips od batata

Batat je nutritivno vrlo visoka namirnica koja je itekako dobra zamjena za krumpir, a preporučuje se čak i osobama koje zbog zdravstvenih razloga, poput dijabetesa, moraju izbjegavati šećer ili onima koji žele izgubiti na težini. Čips od batata možete dobiti u svega nekoliko koraka.

  • Narežite batat na tanke ploške
  • Pripremite smjesu od par žlica maslinovog ulja i začinima po želji (od origana, češnjaka, kurkume pa sve do curryja, bosiljka i papra)
  • Umiješajte smjesu s batatom te dehidrirajte preko noći ili u dehidratoru ili na papiru za pečenje u pećnici na temperaturi koja ne prelazi 50 stupnjeva
  • Kad je gotovo možete poslužiti s umakom po želji

 

Čips od kelja

Jedna od najzdravijih namirnica može biti poslužena i u obliku čipsa i iznenadili biste se koliko je ukusna, a potrebno vam je:

  • Listovi kelja po želji
  • Sok od limuna (jedna čajna žlica)
  • Umak od soje (jedna čajna žlica)
  • Sezamove sjemenke (jedna čajna žlica)
  • Začini po želji
  • Listove kelja umiješajte u smjesu te pecite nekoliko minuta na 200 stupnjeva

 

Kokice od slanutka

Možda vam je poznat namaz humus, kao i varivo od slanutka, a sad je vrijeme da isprobate i “kokice” od slanutka.

  • Kuhani slanutak
  • Soja umak
  • Maslinovo ulje
  • Sjemenke sezama
  • Pomiješajte sastojke i na lim stavite papir za pečenje i izmarinirani slanutak. Pecite slanutak otprilike 15 minuta na 220 stupnjeva

 

Slani bademi

Možda ste ih ranije već kupili u takvom obliku, ali pravo je vrijeme da ih napravite sami.

  • Bademi
  • Sol
  • Bademe dobro namočite u vodi i ostavite da se ocijede. Na lim stavite papir za pečenje na koji dodajte soli. Kada na to stavite bademe, dodajte još malo soli po njima te stavite peći na 100 stupnjeva 15 minuta.

 

Listići jabuke

Za one koji više preferiraju slatke grickalice, evo jedna ideja s jabukama.

  • Jabuke
  • Med
  • Limunov sok
  • Narežite jabuke na tanke listiće i jednu stranu umočite u smjesu od limuna i meda. Stavite peći tako da strana jabuke koja je bila umočena bude gore. Pecite na 100 stupnjeva, a zadnjih deset minuta pojačajte na 120 stupnjeva.

 

PHOTOS BY: Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.