tomato pasta na

Uvrstite ih na svoj jelovnik: Tri ključne namirnice mediteranske prehrane koje daju dugovječnost

GREEN_300_listici_sredina

Recept za brzo i jednostavno jelo

Jednim od faktora dugovječnosti ljudi koji žive u područjima plavih zona smatra se i mediteranska prehrana. Evo koje su tri namirnice ponosni predstavnici ove prehrane, a vrlo ih lako možete uvrstiti na svoj jelovnik.

Mnoga su istraživanja dokazala da mediteranska prehrana donosi najbolje benefite za naš organizam, a statistike pokazuju kako su najdugovječniji ljudi koji žive uz more i uglavnom se hrane sezonskim namirnicama sa svog lokalnog područja. Kada malo razmislimo i promotrimo koje su namirnice zastupljene u mediteranskoj prehrani, to i nije ništa čudno.

Jedna od najvažnijih namirnica je maslinovo ulje koje ne samo što obogaćuje okus jela već pruža i niz zdravstvenih prednosti. Bogato mononezasićenim masnim kiselinama, maslinovo ulje pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca, regulaciji kolesterola te ima protuupalna svojstva.

maslinovo

Često konzumirani snack, ali i dodatak jelima na Mediteranu su bademi koji su bogati zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminom E i antioksidansima. Pomažu u održavanju zdravlja srca, poboljšavaju razinu kolesterola te pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.

Povrće koje se izdvaja svojim antioksidativnim djelovanjem su rajčice, a nazivaju ih još i crveno blago mediterana. Ovi crveni plodovi ključni su sastojak mnogih mediteranskih jela, sadrže likopen, antioksidans koji ima potencijalna protuupalna i antikancerogena svojstva. Osim toga, rajčice su bogate vitaminom C, kalijem i folatom.

Na jelovniku Mediterana postoje brojni recepti koji sljubljuju ove namirnice, a jedan od najpopularnijih je mediteranska tjestenina s maslinovim uljem i rajčicama.

Sastojci
  • 350 g tjestenine (npr. špageti, penne)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 šalica cherry rajčica (prepolovljene)
  • sok od 1 limuna
  • svježi peršin (sitno nasjeckan)
  • sol i papar po ukusu
Priprema

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite sa strane. U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i pržite dok ne postane zlatnožute boje. Dodajte prepolovljene cherry rajčice u tavu i pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu s rajčicama. Lagano promiješajte. Dodajte sok od limuna, svježi peršin, sol i papar po ukusu. Još jednom promiješajte. Pospite svježim peršinom i poslužite.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.