Leća_3

Uvođenjem ove mahunarke u prehranu znatno ćete poboljšati svoje zdravlje!

GREEN_300_listici_sredina

Vraća joj se popularnost

Leća je jedna od istaknutijih namirnica u kulinarstvu. Dobra je za zdravlje i sadrži brojna ljekovita svojstva, a vrlo se jednostavno priprema.

Porodica mahunarki broji gotovo 20.000 vrsta, a jedna od njih je i leća. Kao i ostale mahunarke, leća obiluje hranjivim nutritivnim svojstvima korisnima za normalan rad organizma. Postoji više vrsti leća – zelena, crvena, smeđa i crna, a priprema ove mahunarke vrlo je jednostavna pa se najčešće koristi u salatama, varivima ili kao prilog drugim jelima, primjerice tjestenini.

Bez obzira na više vrsta, nutritivni sastav pojedine vrste leće nema značajnih razlika u odnosu na drugu vrstu. Tako su i zelena, crvena, smeđa te crna leća bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, a uz to su lagane i lako probavljive. Upravo navedena svojstva pomažu zdravijem funkcioniranju organizma, točnije u reguliranju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, boljem zdravlju srca i boljoj probavi. Leća služi kao odličan izvor proteina i bjelančevina pa je nutricionisti smatraju adekvatnom zamjenom za crveno meso, za koje pak vrijedi preporuka o smanjivanju količina u svakodnevnoj prehrani.

Ako želite biti sigurni u kvalitetu namirnica u kojima želite uživati u svojim domaćim jelovnicima, odaberite proizvode iz EKOZONA asortimana. U ponudi prvog  hrvatskog ekološkog brenda možete pronaći zelenu, crvenu ili smeđu leću iz ekološkog uzgoja s visokim udjelom hranjivih vrijednosti. Leće, kao i ostali EKOZONA proizvodi uzgojeni su bez pesticida i aditiva kod odabranih proizvođača s dugom tradicijom, a k tomu se pri njihovoj proizvodnji pridaje i velika pažnja ekološkim standardima.

Za razliku od drugih vrsta mahunarki, namakanje leće prije kuhanja nije nužno, ali se ipak preporučuje jer se na taj način dodatno omogućuje bolja probavljivost namirnice. Sam postupak kuhanja leće nije zahtjevan, a potrebno je 25 – 45 minuta, ovisno o pojedinoj vrsti ove mahunarke.

EKOZONA proizvodi dostupni su u svim bolje opremljenim supermarketima i trgovinama zdrave hrane, a pregled asortimana možete pronaći ovdje.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.