GoGreen home

Uvedite jednostavna Go Green pravila u vašem domu

GREEN_300_listici_sredina

Napravite popis vlastitih GoGreen odluka

Eco friendly ili green lifestyle za one koji su ga usvojili nije samo navika, to je način života. Ako ih pitate kako su ga usvojili, većina će vam reći spontano, malim koracima.

Eco friendly ili green lifestyle za one koji su ga usvojili nije samo navika, to je način života. Ako ih pitate kako su ga usvojili, većina će vam reći spontano, malim koracima. Iako zvuči kao velika promjena, zaokret na green način života ne mora uopće biti kompliciran. Poput svih novih navika u životu, važno je napraviti održiv plan i uvoditi nova pravila u vašem kućanstvu postupno. Za većinu, ovo može biti i edukativan i zabavan proces, pogotovo ako živite s djecom koja na ovo mogu gledati kao na igru. Go green može biti vaša nova igra s kojom ćete svakodnevicu učiniti kvalitetnijom, svoj dom sigurnijim, a bit ćete zadovoljni jer ste učinili nešto dobro ne samo za sebe, nego i za okoliš.

Kad je u pitanju ekologija, najvažnije je pravilo, krenite od sebe i od svog doma. Često nismo ni svjesni kako naše male navike, rituali i svakodnevne aktivnosti mogu biti učinkovitije, štedljivije i ugodnije i za nas i za okoliš. Kako biste započeli s Go Green filozofijom u svom domu, najvažnije je osvijestiti što činimo, na koji način i uz koliko utrošene energije ili prirodnih resursa. Kad stavite na papir činjenice koliko vode iscuri dok perete zube, kosu ili se tuširate te koliko struje potrošite, jer ne gasite svjetla u prostorijama koje ne koristite, lakše ćete donijeti odluku o uvođenju novih pravila. Prvo pravilo je dakle, informiraj se i odluči. Drugo pravilo je, ponavljanje je majka znanja i zato budite dosljedni.

Nove navike nas jako često drže jako kratko. Euforično smo osvijestili i počeli s uvođenjem novih pravila ponašanja, no, jako brzo i često nesvjesno posustanemo. Pod izlikom „pa što ako samo jednom…“, zaboravimo brzo benefite i vraćamo se na ustaljene obrasce ponašanja. No, postoji jednostavan trik kako ovome doskočiti. Postavite jednostavne post-it poruke sami sebi ili svojim ukućanima. Na ogledalo zalijepite jednostavnu poruku „Dok ti četkaš zube, iscuri 40 litara vode!“ i vjerujte, nećete zaboraviti zatvoriti slavinu. Na frižider stavite poruku „Ovo nije izložba hrane, prvo razmisli što trebaš pa onda otvori frižider“. Ovakve poruke, pogotovo ako ih promijenite svakih par dana, ne samo da će upozoriti vas i vaše ukućane na nova pravila nego vas mogu i nasmijati. Tako ćete svi zajedno puno lakše prihvatiti novi način ponašanja kao uobičajen.

Važno je izdržati prvih nekoliko tjedana ili mjesec-dva kako biste zaista valorizirali učinke eco friendly navika. Uštede ćete jako brzo vidjeti na računima na kojim se mjeri potrošnja energenata poput vode, struje, toplinske energije. Kao i inače u životu, kad vidite prve rezultate, motivacija će porasti. Poželjet ćete se i dalje informirati i usvajati nove „zelene“ navike. Ovdje donosimo samo nekoliko jednostavnih Go Green pravila koje možete jednostavno usvojiti:

  • Reciklirajte – kupite koševe za smeće u boji za lakše razvrstavanje otpada
  • Uvijek napunite perilice rublja i veša do kraja – tako ćete ih rjeđe koristiti
  • Zamijenite obične žarulje sa štednima – za početak možete krenuti s LED žaruljama
  • Nosite svoje platnene vrećice u dućan – one mogu biti sa zanimljivom porukom i zabavne
  • Zatvorite slavine dok perete zube ili dok šamponirate kosu i tijelo – jer više vode iscuri neiskorišteno
  • Držite temperaturu uravnoteženom – brzo hlađenje kao i brzo zagrijavanje troši više energije

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.