Uvala Vela luka na otoku Krku pruža fantastično planinarsko iskustvo!

GREEN_300_listici_sredina

Jedna od najljepših uvala otoka Krka

Otok Krk nije samo popularna ljetna destinacija za bezbrižni obiteljski odmor, ovaj poznati kvarnerski dragulj ističe se i kao outdoor destinacija koja privlači goste tijekom cijele godine. Među najpopularnije outdoor aktivnosti ubraja se biciklizam, ali i planinarenje.

Na Krku je uređeno, vjerovali ili ne, čak 300 kilometara pješačkih staza, a da biste ih prohodali potrebno vam je 12 dana. Dijele se na lungomare staze, odnosno one koje su namijenjene najširem krugu šetača i prate samu obalu, te na lagane i teže pješačke staze. Zadnjih godina sam istražila brojne šetnice i planinarske staze otoka Krka, no postoji jedna lokacija na kojoj sam ostavila dio svog planinarskog srca. U pitanju je staza koja kroz kanjon Vrženica vodi ka jednoj od najljepših uvala otoka Krka. Uvala Vela i Mala luka ubrajaju se u popularne plaže do kojih ljeti turisti stižu brodićima, dok planinari uživaju u nezaboravnoj stazi koja cijelim putem otkriva predivne prizore koji i dan danas u mojim mislila ožive kada god zaklopim oči.

Kako veliki dio planinarskih staza otoka Krka prolazi preko krša, idealno godišnje doba za “hike” je proljeće i jesen. Ako ste željni mirisa mora i tražite prizore koje oduzimaju dah, uputite se do Vele luke. Početna točka za ovu planinarsku stazu je naselje Baška, točnije kamp Bunculuka prije kojega je potrebno parkirati automobil. Do same uvale Vela luka možete doći na dva načina – lakšom ili težom stazom.

Ako želite iskusiti potpuno planinarsko iskustvo, uputit ćete se do Vele luka kroz kanjon Vrženica koji je od kampa udaljen 1,5 km, a staza vodi uz obalu i otkriva skrivene plaže. Planinariti kroz kanjon je poseban doživljaj. S jedne strane te okružuju surovi krš uz pokoji zeleni grm, a s druge se otvara pogled na plavo more. Od početne točke do kraja kanjona i križanja staza ima oko 4 kilometara. Ovaj dio je ujedno i tehnički najzahtjevniji jer na pojedinim dijelovima traži pomoć ruku prilikom uspona. Uz malo spretnosti i opreza, svatko može proći kanjon.

Na križanju staza se susrećemo sa stazom koja od početka kampa vodi ka uvali Vela i Mala luka s kojom ćemo se na koncu vratiti do svoje početne točke. Ako pak nisi spreman za kanjon, ovo je staza s kojom ćeš doći do Vele luka. Skrećemo desno te nakon okvirno dva kilometra stižemo do svog cilja. Uspinjemo se niz suhozide i krš upijajući cijelo vrijeme predivne prizore. I onda se samo otvori pogled na uvalu Vela luka. U tren oka će vam biti posve jasno zbog čega se smatra jednom od najljepših uvala otoka Krka.

Zastanite, duboko udahnite i jednostavno budite prisutni u trenutku. Garantiram da je ovo jedan od ljepših pogleda kojeg ćete imati. Odvojite vremena i napravite morski piknik na plaži Vela luka. Umorne noge rashladite u kristalno bistrom moru. Uživajte u tišini jer čim krene sezona kupanja, ova plaža vrvi kupačima.

Nakon što smo se odmorili slijedi najteži dio ove planinarske staze – uspon po kršu. Vraćamo se istom stazom sve do gore spomenutog križanja gdje svoj put nastavljamo prema kampu Bunculuka, a kanjon ostavljamo iza sebe. Kružna staza uz kratke pauze traje oko pet sati te se pređe oko 10-ak kilometara. Planinarska staza preko kanjona Vrženica do uvale Vela luka ubraja se među teže na otoku Krku, prvenstveno zbog terena. No, ne kaže se bez razloga da se za pojedine prizore treba dobro potruditi. A pogled na uvalu Vela luka vrijedi svakog pređenog koraka.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.