Uvijek i u svim kombinacijama ukusne i hranjive, a niskokalorične – tikvice. U 100 grama kuhanih tikvica ima nešto malo više od 7 kalorija, a od nutrijenata su bogate vitaminima A, C, K te vitaminima B-kompleksa te manganom, kalijem, magnezijem, bakrom i fosforom. Vitamin A kojeg ima najviše u tikvicama doprinosi zdravom vidu i jača imunitet.
Kod Marine Kokić, koja često na svome Instagramu objavljuje recepte za fit formu, pronašli smo uštipke od tikvica koji se jednostavno pripremaju i odlični su ako u svojoj prehrani želite reducirati kalorije.
I što je najbolje, za pripremu vam treba najviše 15 minuta, a za pečenje oko pola sata.
Sastojci
- 300 g tikvica
- 1 jaje
- 50 g palente
- 50 g ribanog sira
- prstohvat sode ili praška za pecivo
- sol, češnjak u prahu
Priprema
Tikvice naribajte, posolite i pustite da odstoje 15-ak minuta pa ocijedite. U posudu ubacite ocijeđene tikvice, palentu, naribani sir, jaje, sodu bikarbonu i začine. Sve dobro promiješajte i formirajte prvo kuglice pa ih potom malo spljoštite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Na pleh stavite pappir za pečenje i poslažite formiranu smjesu. Stavite peći na 25 minuta dok uštipci ne dobiju zlatnožutu boju. Izvadite i poslužite.