pavlenko-8BNO4HUQYRw-unsplash

Uspjeh masovne sadnje drveća u Indiji: U dvije godine pošumili su površinu od 45.000 kilometara

GREEN_300_listici_sredina

Pošumljavanjem za zdraviju klimu

Poljoprivrednici u Indiji već se dva desetljeća suočavaju sa sušama i poplavama koje smanjuju njihove prinose. Krčenje šuma uzrokovalo je degradaciju tla, čineći njihovu zemlju ranjivijom na suše i poplave, a jedna od strategija za poboljšanje mikroklimatskih uvjeta je sadnja stabala.

U nedavnom izvješću Forest Survey of India objavljeno je da je u posljednje dvije godine Indija pošumila površinu od 45.000 km. Forest Survey of India je organizacija kojom upravlja indijsko Ministarstvo okoliša, šuma i klimatskih promjena, a njihova glavna misija je aktivno povećavati površine šuma u Indiji. Trenutno je jedna četvrtina Indije prekrivena šumom, a tri indijske države koje pokazuju najveći porast šumskog pokrivača su Andhra Pradesh, zatim Telangana i Odisha.

Tijekom posljednjih nekoliko godina poduzeti su neki značajni napori u pošumljavanju Indije. Rekord u sadnji stabala prvi put su postigli 2016. godine kada su u samo jednom danu uspjeli zasaditi 50 milijuna stabala u Uttar Pradesh. Do tada je svjetski rekord u broju posađenih stabala držao Pakistan koji je u jednom danu uspio zasaditi čak 49 milijuna mladih stabala. Godinu dana kasnije, 2017. godine, u Indijskoj državi Madhya Pradesh, volonteri  su posadili 66 milijuna stabala, što je još jedan novi svjetski rekord.

Od vitalnog je značaja sadnja autohtonih vrsta zbog njihove sposobnosti da apsorbiraju velike količine ugljika i izdrže vremenske nepogode, kao i da generiraju prihod za poljoprivrednike koji su ih posadili.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.