salad-g8ad26f5e6_1920

Uskoro na našim tanjurima i alge: Nazivaju ih hranom budućnosti

GREEN_300_listici_sredina

Održiviji protein

Iako će biti poprilično teško uvjeriti skeptičnu javnost da je jedenje algi dobra ideja, znanstvenici se slažu da bi to moglo biti jednostavnije nego uvjeriti ih u jedenje insekata, koji se također reklamiraju kao klimatski prihvatljivo proteinsko rješenje.

Alge bi se mogle pojaviti na našem tanjuru već u sljedećih nekoliko godina. Naime, kako sve više raste potreba za proteinima, tako bi alge mogle postati glavna namirnica u ljudskoj prehrani, smatraju stručnjaci. Oni su alge opisali kao “održivu superhranu budućnosti”.

Alge nude značajne prehrambene prednosti i mogu se uzgajati na održiviji način od postojećih poljoprivrednih sustava, tvrde nalazi nove studije pod vodstvom istraživača s Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu.

“Mnogi od nas već godinama znaju potencijal algi za hranu i radimo na tome kao izvor hrane, ali sada, s klimatskim promjenama, krčenjem šuma i populacijom od osam milijardi ljudi, gotovo svi shvaćaju da svijet jednostavno mora postati učinkovitiji u proizvodnji proteina”, rekao je dr. Stephen Mayfield, jedan od koautora studije i direktor Kalifornijskog centra za biotehnologiju algi.

Kako je objasnio Mayfield za Treehugger, alge bi se mogle naći u proteinskim pločicama ili u rezancima s algama, koji su već dostupni u prodaji. To bi također moglo biti riblje brašno, gdje se alge dodaju prvenstveno kako bi se povećao sadržaj omega-3. Alge bi se mogle koristiti i kao zamjena za bjelančevine iz piletine ili govedine, što se danas uglavnom radi s proteinima soje i graška.

Bolje od insekata 

Međutim, kako je dodao znanstvenik, bit će poprilično teško uvjeriti skeptičnu javnost da je jedenje algi dobra ideja. Ipak, alge bi mogle biti privlačnije ljudima od insekata, koji se također reklamiraju kao klimatski prihvatljivo proteinsko rješenje. Na pitanje kako navesti ljude da promijene svoje stavove o konzumiranju algi, Mayfield je odgovorio:

“Alge se spremno koriste kao hrana u mnogim kulturama, posebno u Japanu i Aziji, samo ne toliko u SAD-u i Europi. Alge mogu biti vrlo zdrava hrana, ali mi jednostavno nismo još navikli na njih. Većina američkih i europskih studija o zdravlju prehrane pokazuje da moramo smanjiti količinu crvenog životinjskog mesa koje jedemo, a alge bi mogle biti izvrstan način za unos zdravih biljnih proteina u našu prehranu.”

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.