272973495_139405788548938_3273471644151599117_n

Uskoro biste na policama parfumerija mogli pronaći parfeme od “recikliranog” ugljika

GREEN_300_listici_sredina

Održivost kao glavna mirisna nota

Uskoro biste mogli nanositi "stari ugljik" na zapešća. Ali nije tako čudno kao što zvuči. Etanol se već koristi u parfemima, samo što će se sada kemikalija proizvoditi s recikliranim emisijama.

Hvatanje ugljika mijenja proizvode koje kupujemo. Krajem prošle godine Zara je objavila da izrađuje svečane haljine sa starim emisijama ugljika. Prije toga, Unilever South Africa lansirao je tekućinu za pranje posuđa stvorenu od recikliranog ugljika. Sada je na redu parfem. Coty će uskoro postati prvi u svom području koji će globalno distribuirati mirise napravljene od etanola od “uhvaćenog” ugljika.

Beauty div – koji posjeduje nekoliko luksuznih brendova, uključujući Gucci, Marc Jacobs Perfume, Joop! Fragrances i Davidoff Parfumes- radio je s tvrtkom LanzaTech za hvatanje ugljika. Na stvaranju novog etanola radili su dvije godine. Prema LanzaTechu, njegova tehnologija recikliranja ugljika je poput “nadogradnje pivovare na izvor emisije”. Ona hvata onečišćenje, a zatim koristi proces fermentacije za stvaranje etanola. LanzaTech svoju verziju kemikalije naziva Lanzanol. Tvrtke tada mogu staviti Lanzanol u svoje opskrbne lance. Zara ga je iskoristila za stvaranje poliestera s niskim udjelom ugljika. Za Coty, kemikalija će se koristiti za stvaranje održivijeg parfema. Njegovi mirisi su trenutno 80 posto etanola. Iako je ovo korak prema održivijem lancu opskrbe, Coty trenutačno nije certificiran kao “cruelty free”, odnosno bez okrutnosti. Međutim, tvrdi da već 25 godina “razvija metode koje pružaju jasnu alternativu testiranju na životinjama”. Dodaje se da se svaki proizvod testira sukladno s pravilima zemlje u kojoj se prodaje.

U parfemima, etanol pomaže u razgradnji sastojaka, spajanju ulja i raspršivanju mirisa pri špricanju. Ali to nije sjajno za okoliš. Prema Cotyjevom izvješću o održivosti za 2021., njegov se trenutni etanol proizvodi korištenjem nekoliko sirovina, uključujući šećernu trsku. Šećerna trska za uzgoj zahtjeva jako puno vode, a zbog velike potražnje u cijelom svijetu, intenzivna je i prema kopnu. Prema Svjetskom fondu za divlje životinje, šećerna trska koja se uzgaja za etanol ozbiljno utječe na biološku raznolikost u područjima poput delte Mekonga, prostrane i dragocjene mreže rijeka i močvara u južnom Vijetnamu. No od 2023. Coty ima za cilj proizvoditi samo održive parfeme koristeći etanol proizveden hvatanjem ugljika. Tvrtka je već napravila velike korake prema tom cilju: sredinom siječnja španjolski proizvodni pogon tvrtke primio je 20 metričkih tona Lanzanola kako bi započeo proizvodnju. “Ovaj uzbudljiv korak naprijed na Cotyjevom putu održivosti pokazuje našu sposobnost da ispunimo i premašimo ambiciozne čiste i zelene planove koje smo postavili”, rekao je novi glavni znanstveni direktor tvrtke dr. Shimei Fan. “Sada smo na putu da integriramo etanol od recikliranog ugljika u većinu našeg portfelja mirisa ispred našeg ambicioznog cilja za 2023., stavljajući Coty na vrh održivih inovacija mirisa.”

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.