joshua-ness-Vo52cKzOxMY-unsplash

Uredite svoj dom prirodnim materijalima

GREEN_300_listici_sredina

Glinene zdjelice, košare od bambusa, svijećnjaci od školjki.

Kada je riječ o uređenju doma, prirodni materijali su odavno postali standard u Skandinaviji, a sada se taj stil počeo širiti svuda po svijetu. Uz korištenje prirodnih materijala vaš će dom biti ljepši, ali i zdraviji.

Ekološka osviještenost nešto je što bi se trebalo podrazumijevati, što bi trebao biti naš način života. Od biranja odjeće i igračaka do prehrane i uređenja doma.

Ekologija i prirodni materijali više čak nisu ni trend već jednostavno način življenja, razmišljanja i djelovanja. Skandinavske zemlje, naravno, u tome prednjače. Vrlo su im važni prirodni materijali kod odjeće, obuće, igračaka, a pogotovo uređenja doma stoga ne čudi da je skandinavski minimalizam odavno prešao granice Švedske, Danske, Norveške i Finske te postao omiljen način uređenja interijera u cijelom svijetu.

Što i kako kupiti odnosno pronaći i zašto uopće koristiti prirodne materijale u domu?

Koji su benefiti koji nam donosi korištenje prirodnih materijala u domu?

Otkud krenuti?

I dok je 2020. obilježio trend vraćanja bojama u raznim zemljanim tonovima, često su namještaj i dekoracije oponašali prirodne elemente poput drva, ratana ili kamena. Ipak, vraćanje održivijem i prirodnijem načinu života ne znači kupovanje novog namještaja koji samo podsjeća na prirodu već upravo suprotno – korištenje prirodnih resursa i recikliranje stvari iz prirode.

Koji su to materijali iz prirode?

BAMBUS

Postoji nekoliko vrsta bambusa i velika većina je izvrstan dodatak kada je riječ o uređenju interijera. Oni koji žele ekološki osviješteno urediti prostor u kojem žive, mogu stan opremiti suvremenim namještajem od bambusa, stolovima, stolcima i naslonjačima. Od bambusovih ploča mogu biti izrađene radne ploče ili svi kuhinjski elementi, a  može se koristiti i kao parket. Bambus spada u porodicu trava, a u prirodi se obnavlja svakih tri do pet godina. Korištenje parketa od bambusa očuvat će više šuma jer je za oporavak drveta potrebno 20 do 30 godina.

LAN I PAMUK

U skladu s globalnim pokretom ekološke održivosti, svjetski se brandovi sve više u svojim kolekcijama okreću organskim materijalima. Organski je pamuk, primjerice, postao apsolutni hit i sve s tom oznakom prodavalo se u trenu pa je na red došao i lan. Plahte, jastučnice, prekrivači i ostali kućni tekstil mogu (i moraju) zaživjeti u prirodnim materijalijma. Lanena ili pamučna posteljina pružaju neuporedivu udobnost spavanja, a i estetski će oplemeniti vaš dom.

ŠKOLJKE

Školjke su prirodno formirani otpad koji se pronalazi na morskom dnu. Izuzetno su lijepe i svaka je jedinstvena na svoj način, a dom mogu ukrasiti na bezbroj načina kao što su različiti vijenci, figurice, a njima se mogu obložiti i mnogi materijali kao kutijice, okviri slika itd.

Nama se posebno sviđaju kao mali svijećnjaci. Napunite ih voskom i utisnite malu lućicu.

GLINA

Glina, koja ne sadrži tvari štetne za ljudsko tijelo, osigurava zdravu mikroklimu, posebnu povoljnu atmosferu u kući održavajući relativnu vlažnost zraka optimalnom. Vještina izrade posuđa seže daleko u povijest, a kroz vrijeme je sve više napredovala. Glavni materijal u izradi posuđa bila je glina, a danas se puno više od samog posuđa može izraditi od nje. Ti će uradci biti neotrovni, bez plastike i uvelike će smanjiti udio ugljika u svakom domu. Ako imate stare glinene posude, zašarenite ih lakovima za nokte ili kredom, a potom unutra stavite biljke. Osim toga, mogu postati držač za olovke ili posuda u kojoj će vam stajati kuhinjski pribor.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.