zgrada

Uredi u Stockholmu prenamijenjeni u stanove sa zelenim krovom

Održiva arhitektura

Kada je u pitanju održivost, ponovna upotreba nečega što već postoji obično je bolja opcija od stvaranja nečeg potpuno novog. Isto vrijedi i za arhitekturu, a to je dokazala jedna tvrtka u Stockholmu svojim novootkrivenim projektom koji je poslovnu zgradu iz 1990-ih pretvorio u stambenu zgradu sa zelenim krovom.

Nazvan “Vintertullstorget”, projekt je uspio sačuvati postojeću betonsku konstrukciju, umjesto da je sruši i sagradi ispočetka, smanjujući time potrebu za prekomjernim građevinskim materijalom i radnom snagom. Umjesto toga, odlučili su preurediti zgradu i dodati tri nove etaže, trgovinu mješovitom robom i parkirnu garažu namijenjenu automobilima i biciklima.
Rezultat je transformirana zgrada sa 77 novih stanova. Zeleni krov kombinira drvo, travu i biljke kako bi stvorio skrivenu oazu za stanovnike. Unutra, glavni hodnik u predvorju poseban je po upadljivim crno-bijelim pločicama i dobro je osvjetljen zbog velikih staklenih ulaznih vrata. Apartmani imaju prostrane balkone, mramorne kupaonice, masivne prozore i potpuno opremljene kuhinje. Kako bi stanovnici imali što bolji pogled, balkoni gledaju na prekrasno zeleno dvorište.

Zgrada je obojana u neutralne bež i tamno sive boje, a jedinstveni oblik kaskadnih terasa i prozora daje joj suvremeni izgled. Prema arhitektima, oni su odgovorili na izazove pandemije koronavirusa dopuštajući budućim stanovnicima da sugeriraju dizajnerima kako da im urede prostore.
Zbog održivosti i iz poštovanja prema postojećoj zgradi, materijali i elementi ponovno su korišteni tijekom cijelog projekta. Mramorne pločice, željezne ograde, staklena vrata i rasvjetna tijela pažljivo su rastavljeni, prikupljeni i kasnije ponovno korišteni na raznim mjestima. Dobar primjer je glavni uzlaz gdje kompozicija postojećeg i recikliranog mramora u kombinaciji s novim detaljima i obnovljenim rasvjetnim tijelima stvara elegantan i bezvremenski izgled.

Glavni cilj bio je stvoriti atraktivne i visokokvalitetne životne uvjete za dugoročnu budućnost. Korištenje bezvremenskih materijala kao što su drvo, gips i metal čini zgradu prepoznatljivom i smislenom. Prirodno se uklapa u svoj urbani kontekst.
Jedno od glavnih bogatstava je zajednička zelena krovna terasa s prekrasnim panoramskim pogledom na grad i šire. Zbog velikih otvora na fasadi i prostranih privatnih terasa, unutarnji se prostori vizualno proširuju prema van. To je posebno vidljivo na petom katu s loggiom duž cijele zgrade.
Ova je transformacija produljila životni vijek zgrade koja se činila staromodnom za svoje vrijeme i stoga je jedno od klimatski najučinkovitijih i najodrživijih rješenja kada je u pitanju arhitektura.

PHOTOS BY: Urban Couture Arkitekter; Johan Fowelin / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.