Zemlja, blizanac

Uređaj za predviđanje budućnosti: Znanstvenici stvorili ‘digitalnog blizanca’ Zemlje

GREEN_300_listici_sredina

Utjecaj klimatskih promjena

Znanstvenici su izgradili složenu digitalnu simulaciju našeg planeta kako bi pomogli pripremiti se za budućnost koju nam donose klimatske promjene.

Ovaj računalni model, poznat kao Destination Earth (DestinE), uzima u obzir vremenske i klimatske sustave, kao i naš utjecaj na planetu, kako bi pružio pouzdane informacije o ekstremnim vremenskim prilikama i klimatskim promjenama. DestinE je AI-pogonjen “digitalni blizanac” koji virtualno simulira interakciju između prirodnih fenomena i ljudskih aktivnosti. Cilj je predvidjeti njihov učinak na ključne sustave kao što su voda, hrana i energija. U prošlosti su predviđanja klime i vremenskih prilika bila usmjerena na lokalne regije ili veće globalne sustave. DestinE objedinjuje sve te informacije zajedno s ljudskim djelovanjima kako bi prikazao složene procese cjelokupnog zemaljskog sustava.

Europska komisija je 10. lipnja aktivirala projekt DestinE s preko 315 milijuna eura financiranja iz programa Digitalna Europa

Cilj projekta je pružiti metodu za testiranje scenarija koji će pomoći donositeljima odluka i znanstvenicima da se pripreme za budućnost. Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba, nazvala je lansiranje DestinE-a “pravom promjenom u igri u našoj borbi protiv klimatskih promjena”.

Trenutno, DestinE se sastoji od dva modela – jedan fokusiran na prilagodbu klimatskim promjenama, a drugi na vremenske ekstreme – koji koriste podatke iz izvora kao što je Copernicus. Očekuje se da će se DestinE kontinuirano razvijati tijekom sljedećih godina, s ciljem dovršavanja pune digitalne replike Zemlje do 2030. godine, prenosi Euro News.

S obzirom na sve ekstremnije vremenske uvjete, postoji rastuća potreba za procjenom utjecaja klimatske krize. Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), preko dva milijuna ljudi umrlo je u događajima povezanim s ekstremnim vremenskim prilikama između 1970. i 2021. godine. DestinE će pomoći Europi da učinkovitije reagira na prirodne katastrofe, prilagodi se klimatskim promjenama i procijeni potencijalne socioekonomske i političke utjecaje takvih događaja.

Model DestinE-a može pružiti informacije za hipotetske scenarije, poput izgradnje vjetroelektrana diljem Europe ili određivanja gdje saditi usjeve s obzirom na promjene klime

Peter Bauer, suinicijator Projekta Destination Earth, naveo je primjer: “Ako planirate dvometarski nasip u Nizozemskoj, “blizanac” može provjeriti hoće li nasip štititi od očekivanih ekstremnih događaja 2050. godine.”

Za Destination Earth, Europska komisija surađuje s Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), Europskom svemirskom agencijom (ESA) i Europskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT). EU ulaže velika sredstva u zelenu tehnologiju kako bi postala prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine, a projekt DestinE omogućit će održiviji razvoj i podršku okolišnim politikama u nadolazećim godinama.

Do 2027. godine, tim planira imati dodatne digitalne blizance i usluge u funkciji, a podaci iz tih simulacija bit će kombinirani kako bi se stvorio “potpuni digitalni blizanac Zemlje” do kraja desetljeća. Ovo će omogućiti precizniju procjenu klimatskih promjena i njihova utjecaja, pružajući ključne informacije za donošenje odluka koje će oblikovati budućnost našeg planeta.

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.