Uputite se na Učku i uživajte u pogledu s najvišeg vrha

GREEN_300_listici_sredina

Omiljena staza brojnih planinara

Ako još niste istražili brojne planinarske staze na Učki, vrijeme je da ovu posebnu planinu dodate na svoj popis izleta u prirodu. 

Učka je uistinu posebna. Ona je u isto vrijeme planina s tipičnim krškim obilježjima, obiluje jamama, špiljama i vrtačama, dok je s druge strane krasi bogata šuma. Vidi se iz Istre, Gorskog kotara, s kvarnerskih otoka, a vizura Rijeke i okolice nezamisliva je bez Učke. Definitivno najpopularniji uspon je onaj na Vojak, najviši vrh Učke s kojeg se pruža uistinu nezaboravan pogled. Do samog vrha možete doći i osobnim automobilom, no uspon na Vojak potpun je samo ako ste ga ostvarili u svojim gojzericama. 

Prijevoj Poklon je popularna početna točka za brojne planinarske staze na Učki, a to ujedno vrijedi i za uspon na Vojak. Brojni su razlozi za to. Prije svega je do prijevoja veoma jednostavno doći vlastitim automobilom, a tu se ujedno nalaze i vodeći ugostiteljski objekti. Svakako svratite u novouređeni Centar za posjetitelje Poklon i Planinsku kavanu koji su osvježili ponudu Učke. Najčešći i najpopularniji uspon na Vojak starta upravo kod pansiona Učka gdje strmo kreće šumskom stazom i tri puta siječe cestu koja vodi do samog vrha. Za uspon je potrebno odvojiti oko sat i pol, ovisno o kondiciji. 

Jednako dugo traje i uspon koji počinje kod gostionice Dopolavoro te preko sedla pod Vojakom izbija na sami vrh. Ove dvije staze također možete kombinirati te tako napraviti kružnu jer je udaljenost između početnih/završnih lokacija kratka te ne predstavlja problem za povratak do automobila. Popularan je i uspon koji počinje kod sela Mala Učka te preko sedla vodi do samog vrha. Do sela također možete doći osobnim automobilom. Dio puta je asfaltirana cesta, a dio makadam koji je solidan i ne predstavlja veći problem za vožnju. Uspon iz Male Učke traje oko sat i 15 minuta. 

Ako ste zainteresirani za malo veći izazov, uspon na Vojak možete ostvariti i s primorske strane. Kako se savladava velika visinska razlika, svi usponi su vrlo naporni. Postoje brojne markirane staze, a među najpopularnije se ubraja ona iz Lovrana koja traje oko tri i pol sata. Planinari vole započeti i svoj uspon iz Medveje, Mošćeničke drage i Mošćenica, no računajte da taj uspon traje između četiri do pet sati. 

Za koju god stazu se odlučili za uspon na Vojak, nećete pogriješiti. Učka skriva mnogobrojne planinarske i biciklističke staze, a ono što ih krasi su nezaboravni vidici, lijepa priroda, ali i bogata povijest ovog kraja. I mali savjet za kraj – nikad nemojte podcijeniti vrijeme na Učki. Ona možda s obale djeluje pitomo, no vremenski uvjeti znaju biti promjenjivi i surovi, a zimi nije rijetkost da ćete hodati po snijegu.  

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.