256648585_1901268133378441_5543079102825525229_n

Upoznajte Verku, hrvatski brend lanenih prostirki iza kojeg stoje majka i kći

GREEN_300_listici_sredina

Home décor inspiriran prirodom

Prostirke izrađene od lana i igračke od platna inspirirane prirodom, dizajn su majke i kćeri, Veronike i Ele. Ideja se rodila spontano, a pozitivne reakcije obitelji i bliskih prijatelja motivirale su ih da pokrenu svoj brend pod nazivom - Verka.

Veronika Filipec i Ela Bibulić su mama i kćer koje stoje iza sjajnog hrvatskog brenda Verka. Ove dvije kreativke, opušteno i od srca, izradile su lanenu prostirku za svoje potrebe, a obitelj i prijatelji bili su toliko oduševljeni njihovim proizvodom da su ih tražili da i njima sašiju istu takvu. Upravo ih je to motiviralo da pokrenu svoj brend. Veronika inače vodi zanatske radionice, šiva prekrasne presvlake po narudžbi, izrađuje narodne nošnje i radi na priručniku o čipki, a Ela je grafička dizajnerica koja, zajedno s prijateljicom, vodi i brend nakita My Mon Mon.

Prva Verka koju su izradile bila je u obliku lista popularne biljke monstere. Prostirku su u početku izrađivale u samo tri boje – mint zelenoj, ružičastoj i plavoj, no njihovi modeli prostirki danas poprimili su raznolike oblike i boje. Veronika i Ela izrađuju prostirke u obliku školjke, sukulenta, djeteline i mjeseca, a uz prostirke dizajniraju platnene igračke i prekrivače.

Svoje proizvode izrađuju polako i u limitiranim serijama, a ono po čemu su još posebni je to što su izvana izrađeni od 100% lana i  punjeni antialergijskim silikonskim punjenjem. Upravo to ih čini prikladnima za djecu, odrasle, ali i kućne ljubimce. Također, nude i razne mogućnosti personaliziranja vlastite Verke pa nude opciju izrade Verke s vodootpornim dnom i s izvezenim inicijalima, imenom ili rečenicom.

“Lan ili pamuk su bili naši prvi izbori. Jedini I glavni razlog/želja je bila da izrađujemo proizvode od prirodnih materijala. Htjele smo i da cijela proizvodnja bude iz Hrvatske, ali to jednostavno nije bilo moguće, tako da lan naručujemo iz Nizozemske, a punjenje za naše proizvode nabavljamo od jedne domaće firme koja ga proizvodi te ima eco certifikat“, govori Ela.

Nedavno su u svoj izbor oblika uvrstile oblik srca, a u planu su im i prostirke u oblicima njihovih igračaka te proširenje dječje kolekcije proizvoda. “To je nešto što već dulje vrijeme planiramo, ali nismo imale vremena realizirati. Prostirke će biti idealne za dječje sobe i moći će se naručiti samo jedna veličina”, objašnjava Ela. Osim toga, proizvodi za uređenje doma još su jedan vrlo ambiciozan plan. “Voljele bismo, kada nam to vrijeme dopusti, proširiti kolekciju proizvoda za home décor”, ističe.

Svoje proizvode još uvijek uglavnom prodaju u Hrvatskoj, ali dobivaju sve više narudžbi iz drugih Europskih zemalja te SAD-a. “Voljeli bismo se još više proširiti na strano tržište, ali i to će doći s vremenom”, dodaje.

Što se tiče Verke, višak materijala lana i punjena ne bacaju već poklanjaju uglavnom školama i vrtićima koji taj materijal koriste za izradu raznih predmeta, a u privatnom životu trude se prakticirati što više održivih navika. Redovito razdvajaju otpad, umjereno kupuju, nose platnene vrećice i izbjegavaju proizvode u plastičnim ambalažama. “Verka ima i svoji vrt te tako dio godine jedemo domaće uzgojeno povrće i voće. Trudimo se svakim danom sve više, osvještavamo i sebe i bližnje oko sebe. Educiramo se te nam je bitno da s vremenom živimo što zelenije“, kaže.

PHOTOS BY: Verka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.