Upoznajte obitelj Milec, skromne vlasnike OPG-a koji besplatno nude glamping kućicu za putnike u prolazu

GREEN_300_listici_sredina

Tko hoće može ostaviti dobrovoljni prilog

Da je dobro činiti dobro, zna to i obitelj Milec u općini Cestica smještenoj u Varaždinskoj županiji. Obitelj je 2018. godine započela svoju priču u sklopu Ruralne kuće za odmor "Rim", a danas na predivnom imanju nude i tri glamping kućice od koje je jedna namijenjena putnicima u prolazu koji je mogu dobiti potpuno besplatno ili dati dobrovoljni prilog za svoj smještaj.

U Varaždinskoj županiji smjestila se općina Cestica koja broji otprilike šest tisuća stanovnika, a zbog blizine sa slovenskom granicom, kroz nju godišnje prođe i do tri milijuna putnika. Svoje pitoreskno područje mnogi su tijekom pandemije odlučili iskoristiti i pružiti putnicima priliku da stanu, istraže prirodu i okolne sadržaje upravo u Cestici. Među njima je i obitelj Milec, koja je još 2018. godine započela svoju priču u sklopu svog OPG-a.

Zeleni raj na šest tisuća kvadrata

Ruralna kuća za odmor “Rim”, mjesto je koje se prostire na šest tisuća kvadrata koja turistima nudi predivnu okućnicu, ekološki vrt, jaja iz lokalnog uzgoja, kao i predivnu etnografsku zbirku starina. “To je u početku bio vinograd našeg djeda, klet i šuma. Postojala je tamo i stara zapuštena kuća koju je rođak našeg djeda odlučio prodati. Oduvijek smo željeli to imati, pa smo sve preuredili i sada tamo postoji cijeli jedan kompleks; od livada, šuma, voćnjaka, vrta, potoka, …”, ističe nam Katarina Milec Tretnjak, kćer Jelene Milec koja vodi cijelo imanje.

U sklopu OPG-a, obitelj Milac turistima nudi i doručak koji je spremljen isključivo od namirnica koje sami uzgoje i proizvode u svom vrtu; od jaja, povrća, voća, mesa i drugih specijaliteta. “Majka Jelena velika je i zaljubljenica u starine, bila je nekad i predsjednica lokalnog KUD-a pa tako gostima nudimo veliku etnografsku zbirku starina na našem imanju. Kako je velika zagovornica tradicije i običaja, na imanje smo iz Zagorja dopremili i jedan štagalj koji smo rastavili i ponovno složili prema tradicionalnoj arhitekturi ovog područja. U njoj se sada nalazi zbirka koja je opremljena raznim alatima, odjećom i posuđem iz prošlih stoljeća, a imamo i repliku mlina”, opisuje Katarina koja dodaje kako se na livadi imanja grana potok koji je stvorio otok kojim njihovi gosti mogu prošetati.

Besplatni smještaj za putnike namjernike

Na imanju se nalaze i tri glamping kućice koje su obitelj Milec kako nam otkriva Katarina, počeli iznajmljivati tek ove godine. Prva u nizu koja je napravljena namijenjena je svim putnicima u potrebi da stanu i prespavaju u njoj potpuno besplatno. Ovo je uistinu rijetkost među domaćim iznajmljivačima, a kako nam kaže Katarina, tek su počeli s ovom ponudom pa je sve još u fazi testiranja. “Namijenjena je biciklistima, motoristima, ljudima koji su u potrebi da trebaju prenoćiti pa tu kod nas mogu odmoriti. Cijela ova priča vrlo je nova u našoj, da kažem ponudi. Vidjet ćemo kako će se to sve odvijati, ali generalno kućica je namijenjena svim tzv. putnicima namjernicima. Ovo nije da netko dolazi kod nas ciljano na odmor, već da prespava kad je na putu u potrebi”, ističe nam Katarina.

Cijena za noćenje u kućici na imanju ne postoji, no ako putnik ima potrebu ostaviti određenu donaciju, može to učiniti, ali ona nije uvjet da bi ovdje prespavao. “Ako su gosti u mogućnosti ostaviti određeni prilog mogu, ali ako nisu u mogućnosti to svakako ne trebaju napraviti”, kaže nam Katarina, a već nadolazeću subotu imaju prvu najavljenu gošću u ovom besplatnom smještaju. Još uvijek ne znaju kako će funkcionirati rezervacije za ovu kućicu, no svakako je dobro provjeriti ranije njezinu dostupnost posebice ako znate da ste na putu, prolazite kroz općinu Cestica i znate da ćete trebati kratki odmor i okrijepu za daljnje pustolovine. Više informacija provjerite na njihovoj službenoj stranici.

PHOTOS BY: Facebook @RuralHolidayHomeRim / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.