201541314_651964235752012_2942782513142263591_n

Upoznajte mladog aktivista iza viralnog videa koji pomaže očistiti neke od najzagađenijih svjetskih rijeka

GREEN_300_listici_sredina

Želi zauvijek zaustaviti plastično onečišćenje

Gary Bencheghib je mladi aktivist i poduzetnik koji se bori protiv onečišćenja plastikom. Rođen je u Francuskoj, ali je odrastao u Indoneziji, gdje je razvio svijest o problemima zagađenja okoliša. Kroz svoj rad nastoji educirati ljude o opasnostima plastike za oceane i okoliš te promovirati održivost i recikliranje.

Mladi aktivist Gary Bencheghib ima misiju iskorijeniti onečišćenja mora plastikom u Indoneziji. Čisti jednu po jednu rijeku sa svojim timom i dijeli ‘timelapse’ videozapise ekspedicije na svojim društvenim mrežama. Mladi borac protiv onečišćenja plastikom sada je podijelio još jedan video o čišćenju, koji je postao viralan. Dok su mnogi hvalili trud Garyja i njegovog tima, drugi su izrazili želju da im se pridruže u budućnosti.

Video s više od 5 milijuna lajkova

“Još jedan dan, još jedno čišćenje. Više od 2400 kg plastike prikupljeno je i na putu je za recikliranje u našem pogonu”, napisao je Gary uz video na Twitteru. Videozapis je ubrzani prikaz cijelog procesa čišćenja. Prikazuje nekoliko muškaraca kako čiste vrlo zagađeno vodeno tijelo u Indoneziji. Zatim su prikupili tone plastičnog otpada u velike bijele vreće. Prema Garyju, otpad koji je tim prikupio kasnije će se reciklirati u njihovom pogonu.

Otkako je podijeljen prije šest dana, video je prikupio više od 70 milijuna pregleda, a brojke i dalje rastu. Objava je također dobila više od 5 milijuna lajkova i mnoštvo komentara od korisnika.

“Pravi heroji”, napisao je jedan korisnik. Drugi je dodao: “Dokaz da još ima nade u čovječanstvu”. Osim pohvala, mnogi su izrazili želju za sudjelovanjem u budućim projektima. “Dečki, radite sjajan posao. Nadam se da ću vam se pridružiti u budućnosti”, napisao je pratitelj.

Ljubav prema okolišu od razvila se u djetinjstvu

Gary Bencheghib je 27-godišnji francusko-indonezijski aktivist za zaštitu okoliša koji je posvetio svoj život čišćenju oceana diljem svijeta. Odrastao je na Baliju u Indoneziji te je već u ranoj dobi bio izložen štetnim učincima onečišćenja plastikom. Njegova strast prema zaštiti okoliša započela je kada je svjedočio lokalnoj rijeci koja se gušila u plastici. Odmah je znao je da mora nešto poduzeti.

Od tada, Gary je postao poznati aktivist koji koristi svoj glas i platformu kako bi skrenuo pažnju na hitnu potrebu za zaštitom oceana. Putovao je svijetom, dokumentirajući onečišćenje plastikom u nekim od najudaljenijih dijelova planeta. Kroz svoj rad, nada se da će inspirirati druge da poduzmu akciju za zaštitu oceana i planeta općenito.

Brojna priznanja

Jedno od najznačajnijih dostignuća Garyja je njegova rekordna vožnja u kajaku duž rijeke Hudson u New Yorku. On i njegov brat Sam su 2019. godine veslali gotovo 270 kilometara duž rijeke u kajaku napravljen od plastičnog otpada, putem skupljajući uzorke vode i plastike. Putovanje je dokumentirano u filmu nazvanom “The Hudson Project”, koji ima za cilj podići svijest o onečišćenju plastikom u vodenim tokovima.

Gary je također osnovao neprofitnu organizaciju “Make a Change World”, koja ima za cilj educirati i inspirirati ljude da poduzmu akciju protiv onečišćenja plastikom. Organizacija provodi programe za ekološko obrazovanje u školama i zajednicama diljem svijeta te je pokrenula kampanje za zabranu jednokratnih plastičnih vrećica i slamki na Baliju.

Osim aktivizma, Gary je također filmaš te koristi svoje vještine kako bi stvorio vizualno impresivne dokumentarce koji podižu svijest o ekološkim pitanjima. Njegovi filmovi su prikazani na filmskim festivalima diljem svijeta i osvojili su mnoge nagrade.

Garyjev rad nije prošao nezapaženo. Brojne su mu organizacije odale priznanje za njegov ekološki aktivizam, uključujući Program Ujedinjenih naroda za okoliš, koji ga je 2020. proglasio “Šampionom Zemlje”. Također je proglašen jednim od Forbesovih “30 ispod 30” za njegov rad u socijalnom poduzetništvu.

Djelo Garyja Bencheghiba podsjetnik je hitne potrebe za zaštitom našeg planeta i naših oceana. Njegov aktivizam, u kombinaciji s njegovom kreativnošću i strašću, služi kao inspiracija drugima da poduzmu nešto i naprave razliku.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.