188702221_290610896113231_3350048912837675633_n

Upoznajte Lahti, prvi ugljično neutralni simfonijski orkestar u svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Glazba u svrsi očuvanja prirode

Ovo je priča o glazbenicima koji su skupocjene automobile i autobuse za turneje zamijenili javnim prijevozom i biciklima, električnu energiju štede kad je god to moguće, a od publike traže da im se priključe u svakodnevnim održivim navikama. I to sve kako bi doprinijeli smanjenju emisija CO2. Oni su simfonijski orkestar Lahti i dolaze iz Finske.

Može postojati i što uopće znači ugljično neutralni orkestar? Odgovor na prvo pitanje je može, a na drugo pitanje svojim svakodnevnim djelima pokazuju finski glazbenici okupljeni pod imenom Lahti. Naime, riječ je o prvom ugljično neutralnom orkestru koji je svoje ime dobio po tamošnjem gradu Lahti. Ovi se glazbenici po mnogočemu razlikuju od svih drugih orkestara diljem svijeta. Oni na probe i na turneje ne odlaze sa skupocjenim automobilima, već umjesto toga biraju bicikle ili javni prijevoz. Njihova je filozofija da svojim radom moraju doprinijeti svijetu na što održiviji i odgovorniji način. Tako su se još prije šest godina uključili  u projekt ne bi li time postali dio kotačića u usporavanju tempa klimatskih promjena postupno čineći aktivnosti orkestra ugljično neutralnim. U suradnji s tamošnjim udrugama, Simfonijski orkestar Lahti preuzeo je vodeću ulogu kao ekološki odgovorna umjetnička organizacija prihvaćajući neutralnost ugljika kao jedan od svojih operativnih ciljeva. Generalna direktorica orkestra Teemu Kirjonen vidi klimatski projekt orkestra kao prirodni dio ekološke strategije grada Lahtija, prema kojoj se grad obvezao da će do 2025. prepoloviti emisije stakleničkih plinova po stanovniku, u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Glazbenici i administrativno osoblje Simfonijskog orkestra Lahti bili su uključeni i u donošenje odluke o pokretanju projekta.

Tijekom prve faze projekta izračunat je ugljični otisak orkestra. Primarni ciljevi bili su identificirati glavne izvore emisije stakleničkih plinova u orkestru, ispitati kako se oni mogu smanjiti ili kompenzirati te istražiti potencijal orkestra kako mogu utjecati na svoje partnere da smanje njihov ugljični otisak. U skladu s rezultatima ovog istraživanja, aktivnosti orkestra bile su osmišljene tako da nanose minimalnu štetu okolišu. Nakon izračuna ugljičnog otiska, primarno opterećenje emisijama pažljivo je pregledano te je prema nalazima proračuna izrađen akcijski plan, a u cijelu je priču uključena i Lahtijeva publika. Na kraju svih istraživanja, ovaj prvi ekološki prihvatljiv orkestar u svijetu obavezao se na niz održivih radnji koje su počeli u sklopu svog glazbenog djelovanja sprovoditi. Tako primjerice glazbenici na probe, nastupe u gradu dolaze pješice ili biciklom, a ako je riječ o turneji unutar i izvan Finske, onda odlaze na put s električnim vozilima. Nadalje, potiču publiku da na njihove koncerte dolaze pješice ili koristeći javni prijevoz. Rasvjeta na koncertima mora biti s LED žaruljama, a elektronički uređaji kada se ne koriste moraju biti isključeni. Svi tiskani materijali od letaka, brošura, programa moraju biti isprintani uz ekološki prihvatljive boje, kao i na recikliranom papiru, a kostimi, odnosno uniforme svih glazbenika u orkestru sašivene su od ekološki prihvatljivih, organskih materijala. 

Lahti simfonijski orkestar bez ugljika jedinstven je, pionirski poduhvat koji će, nadamo se, potaknuti druge umjetničke institucije na sudjelovanje u smanjenju stakleničkih plinova. Projekt je već ranije izazvao međunarodnu pozornost pa su tako svirali na sumitu nulte emisije u New Yorku u sklopu Climate Weeka NYC, na nedavno održanom proglašenju Zelene prijestolnice, a u svibnju 2018. projekt ovog orkestra je dobitnik nagrade Classical: NEXT Innovation Awarda.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.