tim-van-cleef-1JBOZwuW7sI-unsplash

Upoznajte knjižnicu u kojoj se čuvaju najvrjednije knjige u slučaju katastrofe i nuklearnog rata

GREEN_300_listici_sredina

Koju biste vi knjigu ovdje spremili?

U Svjetskoj arktičkoj arhivi, kako se ova posebna knjižnica još naziva, knjige se čuvaju uz pomoć vrhunske napredne tehnologije koju je osmislila tvrtka Piql.

Milijuni stranica knjiga, pisama i rukopisa smješteno je u posebnoj knjižnici. Naime, kako bi zaštitili knjige od ekstremnih klimatskih uvjeta, nuklearnih ratova i drugih katastrofa, u Norveškoj su prije nekoliko godina osnovali  knjižnicu , gdje se u digitalnom obliku čuvaju brojne značajne knjige. Smještena je na otoku Svalbardu, gdje se ujedno nalazi i Svjetski trezor sjemenja, koje se također čuva u slučaju ekstremnih uvjeta i katastrofa.

Iz tvrtke posebno ističu da je cijeli proces u potpunosti održiv. Tehnologija koju koriste za pohranu knjiga troškovno je učinkovita, ne treba poslužitelje niti električnu energiju kako bi stoljećima održala podatke na životu. Osim toga, uvjeti u Norveškoj su izrazito pogodni, budući da je knjižnica smještena na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Dakle, nema potrebe za grijanjem ili hlađenjem, a ugljični je otisak pritom minimalan.

Vrhunska tehnologija 

U Svjetskoj arktičkoj arhivi, kako se  knjižnica još naziva, knjige se čuvaju uz pomoć vrhunske napredne tehnologije koju je osmislila tvrtka Piql. Riječ je o tvrtki koja je uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije te norveškog Research Councila, prije otvaranja knjižnice, napravila veliko istraživanje kako bi se utvrdilo je li film dobar medij za pohranu tako važnih podataka.

Naime, u svalbardskog knjižnici knjige nisu pohranjene na tvrdim diskovima, nego se čuvaju u obliku filma. On će se nalaziti u dubokom rovu pod nazivom Mine 3 koji je zaleđen u permafrostu budući da se tako postiže jednaka temperatura.

Kako je kazala Kartrine Loen Thomson iz tvrtke Piql, uz pomoć takve tehnologije podatci će se moći čuvati minimalno tisuću godina.

 

PHOTOS BY: Piql, Facebook, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.