pexels-elianne-dipp-4751278

Upoznajte jedinog slatkovodnog tuljana na svijetu koji stoljećima uspješno preživljava u ledenom jezeru

GREEN_300_listici_sredina

Najmanja vrsta u najdubljem jezeru

Bajkalski tuljan jedina je vrsta slatkovodnih tuljana. Uspješno preživljava u Bajkalskom jezeru u azijskoj Ruskoj federaciji, a prijetnja mu nije ni led ni hladnoća ni dubina, već ljudska ruka...

Iako tuljane obično povezujemo s obitavanjem u moru, jedan se odlično snašao i u slatkovodnom staništu. Bajkalski tuljan jedina je vrsta tuljana na svijetu koja uspješno preživljava u jezeru Bajkal u Rusiji. Ovo jezero smješteno u azijskom dijelu Ruske federacije po mnogočemu je posebno. Staro je 25 milijuna godina i smatra se najstarijim je jezero na svijetu i sadrži 20 posto ukupnih rezervi nezamrznute slatke vode na Zemlji. Dubina jezera doseže gotovo 1700 metara te je time na popisu kao najdublje jezero na svijetu o čemu smo već ranije pisali.

tuljan

Iz Sjevernog oceana u jezero

Poznato i kao “Ruski Galapagos”, zbog svoje starosti i izolacije jedno je od mjesta s najvećom bioraznolikošću na planeti. Broji 1340 životinjskih vrsta, od kojih je 745 endema, te 570 biljnih vrsta. Samo se može nagađati kako je tuljan završio u ovoj divovskoj ledenoj “zemlji čuda”. Prema časopisu bioGraphic, Kalifornijske akademije znanosti, jedna je teorija da su pripadnici ove vrste mogli putovati rijekama prekrivenim ledom iz Sjevernog oceana tijekom posljednjeg ledenog doba.

Najveća prijetnja nije im led

Ovi veličanstveni ledeni tuljani zaštićena su endemska vrsta i sa svojom veličinom od 1,3 metara i mase do 70 kilograma smatraju se najmanjim tuljanima na svijetu. Svojim pandžama stvaraju rupe za disanje u ledu koje mogu biti debele i do dva metra. Poznati su kao brzi plivači, koji odlično rone, te ispod vode mogu biti najviše 60 minuta. I dok bi život u ledenom jezeru mogao biti težak, piše bioGraphic, “najveća prijetnja s kojom se suočava populacija bajkalskih tuljana je onečišćenje iz tvornica smještenih uz obalu jezera.”

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.